Weekbrief Leo Fijen – 13 oktober

Ontmoeting op Schier

Precies een jaar geleden was ik er voor het laats, op Schiermonnikoog. Toen vierde ik er vakantie, nu ben ik er met de mensen van de kerk van Sint Maarten. We willen nadenken over de toekomst van de geloofsgemeenschap in Maartensdijk. We doen dat met de monniken die sinds een paar jaar op Schiermonnikoog wonen. Na aankomst met de boot gaan mijn dorpsgenoten richting centrum voor een kopje koffie. Ik loop naar Rijsbergen, voormalig jeugdherberg en hotel, nu de plek waar het nieuwe klooster in maart 2020 zal opengaan. Broeder Alberic doet open en leidt me rond door het hotel waar ik zo vaak gelogeerd hebt. Alles oogt kaal en leeg. De voordeur staat nog open. Daar wacht een verdwaalde bezoeker. Hij stelt zich voor en vertelt dat hij op het eiland uitblaast. Zijn vrouw leidt aan depressiviteit en woont al een jaar in een ziekenhuis. Hij is succesvol in het zakenleven maar wordt beproefd in de ziekte van zijn vrouw. Als hij daarover vertelt moet hij huilen. Ik vraag hem of hij steun heeft aan het geloof. Hij antwoordt dat God heel ver weg is. Maar er is deze onverwachte ontmoeting met vader-abt. Die wenst hem sterkte en zegt te bidden voor zijn vrouw. Als ik wil weglopen bedankt de verdwaalde bezoeker nog eens vader-abt. ‘Wat een toeval’, zegt hij, ‘deze ontmoeting.’ Ik denk op dat moment: juist in deze ontmoeting is God misschien wel dichtbij, als Licht in het donker van zijn leven.

Leo Fijen

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 35!