Weekbrief Leo Fijen – 13 december

Als de mensen niet naar de kerk kunnen, gaat de bisschop naar de mensen op Kerstavond

Bisschop Harrie Smeets kiest voor drive-in nachtmis op terrein van Pinkpop

Deze week reisde ik naar Roermond om daar met bisschop Harrie Smeets het geloofsgesprek voor de derde zondag van de Advent te voeren. Ik heb de bisschop elf jaar geleden leren kennen als deken van Venray die een groot zwak had voor Kerstmis en als geen ander de kunst verstond om kerk en leven met elkaar te verbinden. Dat deed hij op alle belangrijke momenten van het leven, zoals bij de kermis van Venray. Hij trok zegenend langs alle attracties en oogde eerst vooral verbaasde reacties. Maar na een paar jaar wilde elke attractie gezegend worden, ook die van kermisklanten die geen geloof hadden. Zo veroverde de deken van Venray de harten van de kermisbazen. Maar wat in het hele jaar bij zijn taak als herder van Venray hoorde, dat kreeg in de aanloop naar Kerstmis een extra dimensie. Want Harrie Smeets verzamelt al zijn hele leven engelen, vanaf het moment dat hij als tiener door een engel van de dood werd gered. De collectie engelen is indrukwekkend en werd door de deken en later ook de bisschop gedeeld met iedereen.

Engelen hou je niet voor jezelf, Kerstmis ook niet
Want engelen hou je niet voor jezelf. Zoals je Kerstmis ook niet voor jezelf houdt. Niet in Venray waar Harrie Smeets elk jaar een nieuwe tentoonstelling van engelen organiseerde en steeds weer de levende kerststal op het markplein zegende, maar ook niet in Roermond. Als de mensen niet naar de kerk kunnen, gaat de bisschop naar de mensen op Kerstavond, zo vertelde hij in het geloofsgesprek. Ik wilde van alles vragen in het geloofsgesprek maar dat hoefde niet. De bisschop droomde hardop: nee, dat bestaat niet bij dit Hoogfeest, nee, dat hoort niet bij de kerk. We zijn een kerk om ja te zeggen tegen de mensen, tegen het leven en tegen God die mens wordt en ons leven wil delen.

Kerstviering op het terrein van Pinkpop in de open lucht
Daarom – zo vertelt hij in het geloofsgesprek – gaat bisschop Smeets op Kerstavond naar het terrein van Pinkpop in Landgraaf om daar een drive-in-nachtmis te vieren, met kerkgangers in auto’s, met kerstversiering in de open lucht, met een kerk onder de koepel van sterren aan de hemel. Daar zullen engelen uit de hemel de komst van Christus toezingen, daar laat deze Limburgse bisschop zien hoe je op de mooiste avond van het jaar de mensen opzoekt. Met toestemming van GGD, van de Veiligheidsregio, van de burgemeester, van de provincie. Iedereen doet mee, ook de regionale omroep die deze nachtmis rechtstreeks uitzendt, ook de KRO die de streaming op internet verzorgt, ook Jan Smeets de man van Pinkpop die alle faciliteiten regelt, ook de hemel want daar wonen de grootste supporters van de bisschop, zijn geliefde engelen.

Leo Fijen

Geloofsgesprek met bisschop Harrie Smeets zondag 13 december om 9.45 uur, NPO2, de zondagochtend van de KRO.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!