Weekbrief Leo Fijen – 12 juni

Leven in het volle licht

Jouw weg
vind je
op geen enkele kaart
maar toont zich
in de moed
van elke stap

Deze woorden komen uit het laatste boek van Holkje van der Veer, op Tweede Pinksterdag zo plotseling overleden. ‘Drijf-veer, de angst voorbij’, zo heet de uitgave die in 2019 verscheen. Ze gaf het me twee maanden geleden na het geloofsgesprek dat begin april werd uitgezonden. In dat gesprek legde ze uit dat er toekomst is voor religieuze plekken zoals het klooster van de Dominicanessen van Neerbosch te Nijmegen. Ze deed dat op een manier zoals ik haar al meer dan tien jaar ken. Nooit pochend, wel zelfbewust, nooit de eigen verdienste, wel dankbaar voor dit geschenk, nooit alles zeker wetend, wel de moed om op pad te gaan en niet bang te zijn. Samen met Aalt Bakker, Theo Menting en Elske te Lindert hebben we heel wat dagen in Huissen verzorgd: Holkje, Henk Jongerius en ik. Rond Allerzielen, aan het begin van de Goede Week, bij de presentatie van een nieuw boek of op een Open Kloosterdag. We schreven niets uit, alles gebeurde spontaan. Holkje nam vaak het voortouw en vond het ook mooi om een beetje uit te dagen.

Nemen, zegenen, breken en delen
Als ze in haar laatste boek schrijft om niet bang te zijn, dan geeft ze als geen ander het voorbeeld. Dat heb ik in haar bewonderd, haar moed om op weg te gaan in het leven en zo veel mensen te inspireren. Bij deze dagen in Huissen waren meer dan eens 250 deelnemers. Ze hingen aan haar lippen, ze hoorden hoe een mens in het volle licht kan leven, ook met de fysieke en andere beperkingen in haar leven. Ik moest afgelopen dagen denken aan een boekje van Henri Nouwen, ‘Een parel in Gods ogen’. Daarin reikt de auteur vier woorden aan die zeer van toepassing zijn op Holkje: neem het leven zoals het is en weet je uitverkoren, weet je gezegend en wees een zegen voor anderen, toon je gebrokenheid en laat zien hoe in die breekbaarheid de liefde de dragende kracht is en deel die liefde. Nemen, zegenen, breken en delen.

Stem aan de kracht van vrouwen
Dat is Holkje: de kracht van de kwetsbaarheid. Zo ging zij de weg naar het volle licht, zo blijft zij een voorbeeld voor iedereen. En zo geeft ze door de dood heen stem aan de kracht van vrouwen. Daar ging het grootste deel van het geloofsgesprek begin april over. Op de dinsdag daarna schreef ze me dat ze veel positieve reacties had ontvangen. Holkje van der Veer was en is een krachtige stem van een gedreven dominicanes die opkwam voor de gelijkwaardige positie van vrouwen in de kerk. Ook daar ging en gaat het om het volle licht.

Geloofsgesprek komende zondag herhaald
Het geloofsgesprek wordt komende zondag herhaald, als een ode aan Holkje en aan alle vrouwen die in kerk en samenleving in het volle licht willen staan. Ik wil haar danken voor alles wat zij ons gegeven heeft. Ik sluit af met een tekst van Henk Jongerius die is opgenomen aan haar laatste boek.

Leven in het volle licht
(Naar Psalm 27)

Leven in het morgenlicht
onbevreesd je ogen opslaan

want geen mens kan mij terneerslaan
mij ontnemen mijn gezicht

Leven in het middaglicht:
veilig onder mensen wonen,
als een kind je liefde tonen
die voor haat noch leugen zwicht

Leven in het avondlicht:
zó jezelf uit handen geven
dat je één wordt met de velen
zonder naam, zonder gezicht

Leven in het volle licht:
heel je hart en ziel ontvouwen
aan de Bron je toevertrouwen
daarnaar worden opgericht
.

Leo Fijen

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!