Weekbrief Leo Fijen – 11 september

Licht van de wereld om het licht van het geloof te laten schijnen

Gisteravond half acht gingen mijn gedachten terug naar 25 jaar geleden. Ik leefde in die jaren elke dag met de gedachte: wat doen als Kruispunt op zondagavond met de zendtijd die we mochten vullen op Nederland 1. Want daar was religie toen nog alom aanwezig, het hele jaar op een prominente plek van de zondagavond, tussen de comedy Toen was geluk heel gewoon en de detective Morse. Lady Diana was verongelukt, de hele wereld berichtte erover. Kort daarna stierf Moeder Teresa, een icoon van naastenliefde. En haar sterven viel voor het grootste deel weg in de misschien wel buitenproportionele aandacht voor Lady Diana. Ik was toen eindredacteur van Kruispunt en mocht leiding geven aan een geweldig team van redacteuren en verslaggevers. En we zochten toen altijd naar het grote nieuws in de wereld om de relevantie van kerk en geloof onder de aandacht te brengen. We kozen toen voor een dubbelportret: verschillen en overeenkomsten tussen Lady Diana en Moeder Teresa. En zo lukte het ons om begin september 1997 een gedenkwaardige uitzending van Kruispunt te maken. Bijna een miljoen mensen zagen dat dubbelportret. Ofwel hoe de schijnwerpers van de wereld het licht ook kunnen laten schijnen op een icoon van naastenliefde en geloof.

Onvergetelijk
Ik moest daaraan denken toen ik terugkwam van de voetbaltraining aan een team van achtjarigen en de televisie aanzette. Het onvermijdelijke was gebeurd: Queen Elisabeth was overleden, een legende, een vrouw van plichtsbesef en verbondenheid, een koningin zoals we niet meer mee zullen maken, ook nog eens hoofd van de Anglicaans Kerk. Het was mooi om te zien hoe ze na de afstandelijkheid bij het sterven van Lady Diana de sympathie van een volk en van een rijk opnieuw had weten te verdienen. Onvergetelijk daarbij was de uitvaart van haar man in coronatijd: daar zat ze in haar eentje in de banken, in het zwart, met gebogen hoofd, biddend. Als ergens duidelijk werd dat ze gedragen werd door de Eeuwige, dan was het daar, zichtbaar voor de hele wereld. Eenzaam en toch samen met die Ene, alleen en toch een met allen. Zij liet het licht van de wereld schijnen op het licht van haar geloof, in dat onvergetelijke beeld bij het afscheid van haar man. Haar eigen sterven viel samen met een feestdag in onze eigen traditie, die van Maria Geboorte.

Maria Geboorte
Dat is anders dan 25 jaar geleden met Lady Diana en Moeder Teresa. Maar ik moest er toch aan denken: de aandacht van de wereld voor Queen Elisabeth op de dag van het feest Maria Geboorte. En niemand hoorde ik erover totdat er werd gebeld aan de voordeur. Het was de voorzitter van het kerkkoor met het verzoek om handtekeningen te zetten op een formulier voor onderscheidingen bij jubilarissen. Ik liet hem binnen en vroeg hem naar het nieuws. Hij begon niet over Queen Elisabeth maar noemde als eerste dat het een feestdag van Maria was. Ik vond dat mooi. Terwijl de hele wereld vol was van Elisabeth, begon de voorzitter van ons kerkkoor over de Geboorte van Maria.

Leo Fijen

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!