Wat de pot schaft – Rode kool orange

Al een paar weken vraagt de groenteman op de markt me of ik geen asperges wil. Ze zijn mooi hoor! ‘Dank je’ antwoord ik, ‘het is toch niet de tijd van het jaar’. Ze komen uit Peru of een ander land waar de zomer eraan komt. Hier is dat niet. En hoewel ik asperges lekker vind, wil ik ze nu niet eten. Ik vind dat het niet past, dat ik dan net doe of de winter er niet is en daarvoor weg probeer te vluchten. Echt zijn waar je bent, er aanwezig zijn, betrokken op het moment en de plek is voor mensen soms lastig. In gedachten ben je ergens anders, in een gesprek kijk je steeds op je horloge omdat je straks…..en de app, twitter enzovoort trekt je steeds naar nieuws, omgevingen en mensen elders. Je probeert er een weg mee te vinden. Voor mij is dat ook – in eerlijkheid: niet consequent – eten wat de pot hier en nu schaft.

Rode kool orange

Wat heb je nodig?

500 gr. rode kool
1 ui
2 (pers)sinaasappels
laurierblaadje
scheutje zonnebloemolie
snufje kaneel
zout, peper

Hoe maak je het?

Snij de rode kool eerst half door en dan haaks in dunne plakken. Je krijgt dan sliertjes. Pel de ui en snij die ook in dunne plakjes. Pers de sinaasappels en zet het sap klaar in een kom. Verhit in een pan de olie. Fruit daarin de ui en daarna ook de rode kool op hoog vuur. Schep de koolslierten gedurende vijf minuten voortdurend om tot het wit van de snijvlakken begint te kleuren en de kool zachter wordt. Blus dan af met het sinaasappelsap. Vul dit aan met water tot de kool net onderstaat. Voeg het laurierblad bij, de kaneel en ook zout en peper naar smaak. Zodra dit pruttelt het vuur laag zetten en laten sudderen en inkoken. Schep de kool af en toe om en hou in de gaten dat er voldoende vocht beschikbaar blijft. Voeg zonodig wat water bij.
Na 35-40 minuten is de kool gaar. De sliertjes mogen een zekere ‘bite’ hebben. Giet overgebleven vocht af en verwijder het laurierblad.

Deze rode kool laat zich combineren met aardappel of rijst en hachée, een zoet gehakt gerecht of een vega-burger.

Gérard Martens