Waar zijn we nu helemaal mee bezig? Ecologische Ethiek

Kranten en nieuws staan bol van berichten over klimaatdoelen, CO -reductie, en 2 over de Sustainability Development Goals: People, Planet, Prosperity. Er wordt op wereldniveau volop over vergaderd. Scholieren zetten de klimaatkwestie op de kaart door hun wereldwijde stakingen. En het kabinet neemt stikstofmaatregelen.

Het zal zeker helpen, al blijft het voor veel mensen iets van ver van hun bed. De vraag is hoe je verder komt dan goede bedoelingen. Met andere woorden: hoe zorg je dat duurzaamheid blijvend verankerd wordt in het gedrag van mensen. De vraag naar de duurzaamheid van duurzaamheid staat centraal bij ecologische ethiek.

Ecologische ethiek is het thema van een publieksreeks die Franciscaans Studiecentrum organiseert in samenwerking met TST Luce. In de reeks gaat het om de morele motivatie van mensen: hoe kan je de omslag maken van eigenbelang naar algemeen belang? Het begint allemaal met de vraag: waar ben ik nu helemaal mee bezig?

In drie bijeenkomsten wordt het belang van een ecologische ethiek nader verkend: hoe is een ethische omslag naar algemeen belang te organiseren? Hoe helpen inzicht en ontmoeting, hoe zinvol is voorlichting en zijn (overheids)maatregelen? En: hoe voltrekt zich nu deze omslag werkelijk? Kun je organiseren dat hij zich voltrekt? Kunnen mensen bewogen worden tot een morele omkeer naar belangen van waarde? En, kan je er van genieten?

Over de bijeenkomsten

  • 17 januari 2020: Ecologische ethiek
    Een inleidend college door Dr. Dr. Krijn Pansters (Franciscaans Studiecentrum)
  • 14 februari 2020: Waar zijn we nu helemaal mee bezig? Een goed gesprek
    Een Vraag & Antwoord-sessie met Dr. Louke van Wensveen (ecologisch ethicus) en Prof. Dr. Ir. Bastiaan Zoeteman (emeritus professor duurzame ontwikkeling)
  • 8 mei 2020: Waar planten Gods lof zingen
    Een excursie naar de Hof van Lof in Megen

Praktisch
Wanneer: 17 januari en 14 februari 2020, 14.00-16.30; 8 mei 2020 (nader te bepalen)

Waar: De bijeenkomsten: Nieuwegracht 61, 2512 LG Utrecht.
De excursie: Hof van Lof, Kloosterstraat 6, 5366 BH Megen

Kosten: €35 (gratis voor studenten TST en FHTL, leden religieuze congregaties en voor mensen met een gering inkomen).

Aanmelden: via deze link

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!