Vredesweek 2023

Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog en hoe dit eruit ziet en tot stand komt, gaat iedereen aan. Daarom organiseert PAX al meer dan 50 jaar met duizenden mensen de vredesweek. Ook dit jaar zullen van 16 t/m 24 september 2023 honderden lokale activiteiten samenkomen met een gemeenschappelijk doel: vrede. Dit jaar kijken we naar onze democratie die onder druk staat.

Blijvende vrede begint bij een inclusieve samenleving waarin ieder mens een stem heeft, ongeacht achtergrond of gender. Met een eerlijke en rechtvaardige verdeling van macht. Met zeggenschap voor lokale gemeenschappen. Met sterke democratische waarden en instituten.

Jubileum event – Internationale Dag van de Vrede
Op donderdag 21 september, in de Vredesweek en op de Internationale Dag van de Vrede, komen we bij elkaar we in de prachtige Domkerk in Utrecht. We staan stil bij 75 jaar vredesbeweging in Nederland en kijken gezamenlijk vooruit naar de toekomst.

Vanaf 19:30 uur gaan de deuren van de Domkerk open en bent u welkom. Om 20:00 uur start ons inhoudelijke programma waarin we de geschiedenis en de toekomst van de vredesbeweging verkennen. Bisschop Ad van Luyn zal ons meenemen op een reis door de tijd met een boeiende introductie over de geschiedenis van de vredesbeweging.

Vervolgens leidt Rolien Sasse, algemeen directeur van PAX, de toekomstvisie van de vredesbeweging in. Dit wordt verder besproken in een panelgesprek, waarin we worden vergezeld door Katja Tolstaja, theoloog des Vaderlands, Tayfun Balçik, historicus en journalist, en Tineke Strik, Europarlementariër.

We sluiten het inhoudelijke programma af met de uitreiking van de PAX Duiven 2023. Vanaf 22:00 uur is er gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten en te reflecteren op de inzichten van de avond.

Aanmelden is noodzakelijk, en kan via deze link.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!