Vredesweek 2020 Vrede verbindt verschil

Vredesweek 2020, 19 – 27 september

Wat is daar plots een explosie aan solidariteit. Het coronavirus breekt los en vanuit alle hoeken van de samenleving wordt de gemeenschapszin zichtbaar, hoorbaar. Spandoeken, applaus en simultaan luidende kerkklokken. Invoelende toespraken van de leiders van het land en die extra tas met boodschappen voor de buurvrouw. Initiatieven die plaatselijke kleine ondernemers door de storm moeten helpen. Ook worden de al bestaande verschillen nog duidelijker, bij de voedselbank en bij het meisje dat veel liever naar school gaat dan in haar ontwrichtende thuissituatie te moeten zijn. Het verschil in toegang tot zorg, tussen ons hier en al die vluchtelingen daar, ver weg.

En juist over verschil gaat de Vredesweek van 2020. Voordat deze crisis er was, schreven we een tekst bij het thema van dit jaar. Die begint zo: “De groeiende diversiteit in Nederland roept veel reacties op. Nieuwsgierigheid en vreugde, maar ook racisme en angst voor het onbekende. De Vredesweek 2020 gaat over het omgaan met die verschillen. Verschillen in cultuur, gebruiken, huidskleur en religie. Verschillen in morele opvattingen en de spanningen die dit oproept met de vrijheid van meningsuiting en de fundamentele gelijkheid van mensen. In de Vredesweek gaat het over hoe belangrijk het is om het verhaal van de ander te leren kennen, in plaats van te blijven hangen in het eigen gelijk. Daarom kiest vredesorganisatie PAX de komende Vredesweek voor het thema ‘Vrede verbindt verschil’.”

Nieuwe verbintenissen
Het vraagt lef om de verschillen op te zoeken. Veel verschillen zijn niet weg te nemen, en dat moeten we ook niet willen. We zijn niet allemaal één, het samenleven in zo’n grote diversiteit schuurt en doet pijn, je moet er misschien zelf iets voor inleveren: je eigen, vertrouwde mening of gewoonten. Het vraagt moed om op te komen voor de ander, die anders is. PAX werkt al vanaf haar ontstaan net na de Tweede Wereldoorlog, aan manieren waarop mensen met verschillende culturen en talen samen kunnen leven. In de periode na de oorlog heet dat verzoening, tussen mensen die tot voor kort vijanden waren. Die verzoening kon er alleen komen door ontmoetingen en gesprekken. Met genoeg tijd om te luisteren naar elkaars verhalen. Hoe echter en oprechter de verhalen, hoe steviger de band die ontstaat. Daarom zoeken we ook in deze tijd naar nieuwe verbintenissen tussen mensen in een land dat heel divers geworden is. Ook nu speelt ontmoeting een cruciale rol, om vertrouwen te vinden en samenleven mogelijk te maken

De Vredesweek is hét moment om elkaar te ontmoeten. Om te ontdekken wat goed is voor jezelf én voor de ander. Zelfs als we misschien niet in grote groepen bij elkaar kunnen komen vanwege het coronavirus, juist dan. Vrede verbindt verschil. Vrede verbindt ons met alle anderen, met elkaar.

Doe ook mee! Wil je met het thema aan de slag?

Utrechtse Vredesweeklezing 2020 (ook via de livestream te volgen)

Dé aftrap van de Vredesweek. Tijdens de Vredesweeklezing, georganiseerd door de Domkerk en PAX, verkennen drie inspirerende sprekers het thema ‘Vrede verbindt verschil’:

  • Natascha van Weezel, schreef het boek Thuis bij de vijand. Moslims en joden in Nederland en maakte de documentaire Natascha’s beloofde land.
  • Hans Alma, schreef het boek Het verlangen naar zin. De zoektocht naar resonantie in de wereld en is bijzonder hoogleraar religieus humanisme en compassie aan de VU.
  • Enis Odaci is voorzitter van stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme. Ook is hij adviseur en spreker over interreligieuze dialoog en inclusie.

Datum: 18 September
Tijd: 15:30-18:00
Locatie: in de Domkerk in Utrecht én via een livestream
Programma:
15:30 – 16:00 uur: inloop
16:00 – 17:15 uur: lezingen en reacties uit publiek
17:15 – 18:00 uur: hapje en drankje

Aanmelden? Is verplicht! Dat kan hier. Je vind hier ook meer informatie over de lezing en de sprekers.

Website: https://actie.paxvoorvrede.nl/actie/vredesweeklezing2020/