Vrede leren van Franciscus

Dat is het thema van Geloven thuis, dé website voor ouders die met hun kinderen thuis aandacht willen schenken aan gelovig in het leven staan. Vrede – want dat hebben we hard nodig in de wereld – leren van Franciscus, die ons rond zijn dag inspireert om in vrede met elkaar en de schepping te leven.

Vrede: Franciscus en de sultan van Egypte
Er kwam een wolf die veel roofzuchtiger was: oorlog. Ridders uit heel christelijk Europa gingen vechten in het Midden-Oosten. Ze probeerden de moslims te verdrijven uit het geboorteland van Jezus. Maar eigenlijk gingen veel ridders alleen maar voor het avontuur – om te plunderen, martelen, te doden.

‘Deze kruistocht is niet heilig’, zei Franciscus. “Mensen, gemaakt naar Gods beeld en gelijkenis, mogen elkaar nooit doden. Ik ga naar de vijand, het volk van de Saracenen, en vertel hun over de ware vrede van Christus.’ ‘Nee!’, waarschuwde kardinaal Pelagio hem. ‘Ze zullen je doodmaken! De sultan betaalt zijn soldaten heel veel geld voor de hoofden van de christenen.’ ‘Ik ben een ridder van Christus,’ zei Franciscus, ‘strijdend voor vrede met de wapens van liefde en waarheid.’ Per schip vertrok hij naar Egypte, samen met broeder Illuminatio.

Ze trokken meteen naar het kamp van de vijand. Maar plotseling sprongen soldaten van de sultan op hun nek. Ze sloegen hen, bonden hen vast en sleepten hen voor sultan Malik-al-Kamil. ‘Waarom ben u hier?’, vroeg de sultan. ‘Om u te vertellen over de liefde van Christus’, antwoordde Franciscus.

Malik-al-Kamil en Franciscus werden spoedig vrienden. Zij hielden ervan samen over God te praten. ‘Hoe kan ik zeker weten dat uw antwoorden de waarheid zijn?’, vroeg de sultan hem. Om dat te bewijzen zal ik door vuur lopen’, stelde Franciscus voor. ‘Als ik het overleef, weet u dat u Gods woord hebt gehoord.’
‘Zo’n proef kan ik niet goedkeuren’, zei Malik-al-Kamil. ‘Maar u moet me vaak komen opzoeken. En omdat u een heilig man bent, vraag ik u voor mij te bidden dat ik Gods wil mag kennen.’

Malik-al-Kamil zorgde ervoor dat Franciscus een veilige terugreis kreeg. Hij gaf hem ook een bijzonder cadeau, een hoorn, die Franciscus voortaan gebruikte om mensen samen te roepen wanneer hij ging preken. De moslims bliezen ook op zo’n hoorn wanneer ze samen gingen bidden.

Franciscus was de enige ridder die eigenhandig probeerde de oorlog te laten ophouden door met de vijand te praten in plaats van ertegen te vechten.

Uit: Franciscus van Assisi, Joyce Denham met illustraties van Elena Temporin
Via www.geloventhuis.nl

En voor de jongste kinderen (maar ook leuk voor hun ouders en opa’s en oma’s) een filmpje van Kleine Uil wordt wijs: Franciscus, niet bang

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!