Voorsmaak – Aardbeien met slagroom

Het lijkt misschien wel het meest op wat we kennen als ‘voorpret’: het plezier dat je beleeft aan het uitkijken naar een leuke, feestelijke gebeurtenis. Dat opgetogen gevoel houdt er de energie in aan de gang te blijven en er iets moois van te maken. Voorsmaak is vaak ‘geloofstaal’ en duidt de gedeeltelijke en onvolkomen ervaring aan van de heerlijkheid die we ooit in de hemel of op de dag dat God ‘alles in allen zal zijn’ zullen mogen beleven. Die volledige beleving is in onze aardse tijd niet mogelijk. Op bijzondere momenten lichten er wel sporen van op. In een ontmoeting kan het je overkomen dat er meer lijkt te zijn dan het contact tussen mensen, dat er iets van Gods genadevolle liefde merkbaar wordt. En in het vieren van de eucharistie belijden we dat we al iets mee mogen maken van het eeuwig gastmaal dat er voor ons ‘bij God’ zal zijn. Heilige momenten die je vertrouwen sterken en je geloof levend houden. Nu even … maar nog niet. Een tipje van de sluier… een glimp.

Aardbeien met slagroom

De fris zoete smaak van aardbeien en de zacht fluwelige geklopte room is een hemelse combinatie en bijzondere voorjaarstraktatie. Al vanouds: een bekende omschrijving voor ‘het beloofde land’ in de Bijbel is ‘land van melk en honing’. Vet en zoet – een heerlijk duo en een guilty pleasure. Zeker iets om maat mee te houden. Wel verrukkelijk. Hiervan snoepen – een woord dat beter past dan eten – is genieten en kan je een gelukzalig moment geven. Dat helpt toch om dat wat minder leuk is aan te kunnen.

Boodschappenlijst

  • doos mooie aardbeien
  • 250 ml slagroom
  • suiker

Aan de slag

Was de aardbeien voorzichtig en ontdoe ze van hun groene kroontjes. Laat de aardbeien uitlekken en drogen op een theedoek of keukenpapier. Doe de room in een kom of mengbeker. Wat suiker erbij en stijfkloppen. Leg in een schaaltje of coupe een flinke klodder slagroom. Snij de aardbeien in vieren of tweeën (afhankelijk van de maat) en schik ze in de slagroom. Leg op de eerste laag een kleine klodder room en duw daar een hele of halve aardbei in als bekroning.
Wanneer je niet direct serveert – wegzetten in de koelkast.

Genieten maar!

Gérard Martens