Vijfdaagse Iconen schilderen

Iconen zijn inmiddels niet meer alleen in Oost-Europa populair. Ook in Nederland groeit de belangstelling. De uit Bulgarije afkomstige docent is de vierde generatie van een familie van iconenschilders/restaurateurs en heeft reeds velen enthousiast gemaakt voor het schilderen van iconen.

Op een reeds voorbereid paneel leert u een icoon te schilderen op traditionele wijze afhankelijk van de regio waaruit de icoon afkomstig is: Grieks, Russisch of Bulgaars. U maakt zelf uw verf met behulp van eigeel en pigment.

Een icoon wordt altijd geschilderd volgens vaststaande regels ten aanzien van ondermeer de personages, de kleuren, de kleding en de houding. Tijdens deze week werkt u op een paneel dat reeds door de docent is geprepareerd. Het accent ligt dus op het schilderen. U behoeft geen enkele schilderervaring te hebben om toch een icoon te kunnen maken. U wordt begeleid (in kleine groepen) bij elk onderdeel.

Hoewel het niet in de eerste plaats gaat om het eindresultaat – de weg ernaartoe is van groter belang – zult u verrast zijn over de icoon die met u mee naar huis gaat en meestal blijft het niet bij eentje.

(Indien u niet in het bezit bent van de benodigde materialen (plank, penselen, pigmenten etc.) kunt u deze tijdens het programma aanschaffen bij de begeleider. Houd rekening met bijkomende materiaalkosten van ca €60,00)

In verband met de iconenweek begint nu ook een nieuw initiatief.
Dat het schilderen een kunst is weten we wel, maar de Orthodoxe veelzijdige kunst omvat ook zingen in een heel specifieke meditatieve manier, in verband met gebed. We nodigen u uit tijdens de schildercursus een nieuwe belevenis te ervaren in de mystieke wereld van de Byzantijnse muziek (Griekse orthodoxe liederen en hun traditie).

Let op: zang-ervaring is niet nodig. De zangworkshop is niet voor professioneel zingen bedoeld maar als verdieping van de ervaring van het iconen schilderen. Kortom, we geven u een extra dimensie in de mystieke wereld van Orthodox Christelijke Kunst.

Het zangonderdeel zal worden gegeven door Aleksan Chobanov, zanger en alumni van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, afdeling Oude Muziek. Aleksan heeft ruim 20 jaar ervaring in muziek, veelal in de orthodoxe traditie. Hij heeft tientallen concerten gegeven in Europa en de VS en zal u toegang bieden tot een nieuwe wereld.

Praktisch:
Wanneer:
Vrijdag 17 februari 19.00 uur t/m dinsdag 21 februari 2023 16.00 uur of
Donderdag 18 mei 19.00 uur t/m maandag 22 mei 2023 16.00 uur of
Donderdag 16 november 19.00 uur t/m maandag 20 november 2023 16.00 uur

Waar: Dominicanenklooster Huissen
Kosten: € 529,-  € 629,-  € 729,- (inkomensafhankelijk) Inclusief verblijf op een 1pk. Je kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht.

Inschrijven: volg de link

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!