Verhaal als voedsel – verrassende hutspot

Ieder in de kring vertelt wat er opkomt bij een tekst die is voorgelezen. De een gaat door op een woord dat klonk, een ander is blijven haken bij iets dat beschreven wordt. Er zijn herinneringen losgemaakt, gedachten opgeroepen. En een reactie wekt weer een nieuw laag van bijna vergeten belevingen wakker. Elke inbreng heeft eigen zeggingkracht en bij elkaar vormen de woorden van ieder, samen een heel eigen en uniek weefwerk. Dat ontstaat hier en nu, door de gedachten die klank krijgen. In het gesprek dat groeit komen mensen bij elkaar, naderen, worden geraakt en bewogen. Een beetje anders, een beetje rijker en gevoed in geestelijke zin. Een tikkeltje geluk. In de gesproken woorden deelt ieder van zijn leven, zijn eigenheid. Er ontstaat een nieuw verhaal dat vertelt wat mensen in een kring samen kunnen worden, kunnen zijn: levengevend verbonden.
En later dan, de kring verbroken, ieder verkwikt en vernieuwd weer zelf op weg. “Tot de volgende keer”!

Verrassende hutspot

Op zich is hutspot een oud en vertrouwd verhaal. Met wat nieuwe ingrediënten wordt het weer heel verrassend.

Boodschappenlijst  (voor 4 personen)

  • 500 gram aardappels
  • 3 winterwortels
  • 2 uien
  • 2 appels
  • 50 gram rozijnen
  • wat melk
  • 1 ei
  • zout en peper, gemalen komijn

Het maak je het?

Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukken en doe ze onderin een grote pan met een beetje water (ze staan half onder). Schil de winterwortels. Snijd ze in plakken en leg ze op de aardappels. Pel de uien. Snijd ze in ringen en leg ze op de wortel. Schil de appels, snijd deze in parten en leg ze er weer bovenop. Strooi de rozijnen erover. Wat zout erbij. Doe de deksel erop. Zet de pan op het vuur en laat het gerecht koken tot de aardappels gaar zijn. Giet af en vang het vocht op.

Verwarm in een pannetje de melk tot ze kookt. Bewerk intussen met een pureestamper de inhoud van de pan. Voeg er een beetje hete melk bij en roer met een houten lepel alles door elkaar. Breek er een ei over en roer het erin. Met melk en/of kookvocht de hutspot op de gewenste smeuïgheid brengen. Naar smaak peper en zout en wat gemalen komijn bijvoegen.

Gérard Martens