Verborgen – Groentetaart

We moeten het meestal doen met een verborgen God. Niet dat God zich voor ons verbergt. Absoluut niet. Soms ervaren en weten we ‘sporen’ van Gods levende aanwezigheid en in de liturgie van de eucharistie kunnen in het teken van het brood, het lichaam van Christus zien en tot ons nemen. Maar in de dagelijkse wereld is God verborgen aanwezig, niet zomaar waarneembaar en tastbaar als de materiële dingen die ons omringen. Dat is niet altijd gemakkelijk voor mensen die van de aarde zijn. Soms wil je zekerheid, duidelijkheid, iets om je stevig aan vast te houden.

In geloof zeggen we dat God ons in de wereld vooruit is en te herkennen is in al de mensen die ieder immers naar Gods beeld zijn geschapen. En waar mensen met elkaar in vriendschap samen zijn en waar liefde en vrede werkelijkheid worden, al is het steeds voor even en in deeltjes – ubi caritas et amor – dan is God daar. Echt en verborgen tegelijk.

Groentetaart

Boodschappenlijst
Voor drie tot vier personen
Gebruik een springvorm van 20 cm

Voor de korst:
240 gram bloem
100 gram boter
zout
4 eetlepels water

Voor de vulling:
3 uien
300 gram verse spinazie
150 gram champignons
Bosje groene asperges
200 gram mozarella
2 eieren
zout, peper, kerrie, nootmuskaat en komijn
beetje citroensap
olie

Aan de slag

Snijd in een kom de boter door de bloem. Doe zout en water erbij. Schep de ingrediënten door elkaar en kneed het snel tot een bal. Een half uur laten rusten op een koele plek. Neem tweederde van het deeg en rol dit met een deegroller op een stuk van het (schoongemaakte) aanrecht waarop bloem is gestrooid uit tot een ronde lap. Bekleed hiermee de ingevette springvorm.

Was de asperges, snijd ze in stukken van 3 cm (de onderste harde delen wegdoen) en kook ze even in water. Verhit olie in een braadpan en fruit daarin de uien met kerrie. Laat de champignons meebakken en smoor vervolgens de spinazie erbij. Voeg de uitgelekte asperges toe en maak op smaak met zout, peper, nootmuskaat, komijn en citroen. Breek twee eieren op het mengsel en roer ze erdoor. Voeg er de kleingesneden mozzarella bij en schep die erdoorheen. Doe dit alles in de springvorm.

Rol van het overgebleven deeg een ronde lap en ‘verberg’ daarmee de groenten. Druk rondom met een vork de rand vast aan de deegkant. Maak met een mesje acht sleuven in het deksel.

Bak de taart 50-60 minuten in de voorverwarmde oven op 200ºC .

Eet smakelijk!

Gérard Martens