Vensters op Leonard Cohen

Dichter en zanger Leonard Cohen (1934 – 2016) zocht naar een taal die zijn ervaringen als mens in een gebroken wereld verbond met religieuze en mystieke wijsheid. Tijdens een weekend in Klooster Huissen luisteren we naar zijn mooiste liederen en verkennen we de diepere betekenissen in zijn poëzie.

De liederen van Leonard Cohen nodigen uit om er langer bij stil te staan. Geboren in een joods milieu onderzocht hij de mystieke teksten binnen zijn eigen traditie en opende zijn ziel voor christelijke mystiek en sufi-poëzie. Cohen mediteerde in een boeddhistisch klooster en zat aan de voeten van een hindoeïstische leraar. Tijdens deze dagen gaan we al luisterend en lezend op zoek naar de diepere betekenissen in zijn poëzie. We openen onze vensters naar wat Leonard Cohen ons biedt. Door met elkaar te delen van wat ieder ‘ziet’ vanuit zijn of haar eigen venster zal er meer licht gaan schijnen op het bijzondere leven en het prachtige werk van Cohen. Het verlangen naar liefde van mensen en van God is een thema dat steeds weer aan de orde zal komen.

Programma

Op vrijdagavond starten we om 20.00 uur en maken we kennis met elkaar en met twee gezichten van Leonard Cohen.
Op de zaterdagochtend en -middag openen we onze vensters naar verschillende liederen van Cohen. Wat doen zij met ons?
Zaterdagavond staat het lied “If it be your will” centraal in verschillende vertolkingen.
Zondagmorgen is er een gedeelte van een film over Leonard Cohen te bekijken voor wie niet naar de eucharistie gaat. Daarna gaan we cirkelen rond het geheim van Cohen.
Op zondagmiddag sluiten we het weekend af met een terugblik en een ritueel.

Begeleider: Frank Kazenbroot, geestelijk verzorger in Rotterdam en schrijver van “Wees lief voor deze ziel, veertig vensters op Leonard Cohen” (Berne Media 2018)

Data: Vrijdag 18 september 19.30 uur t/m zondag 20 september 2020 15.00 uur
Plaats: St. Dominicanenklooster Huissen, Stadsdam 1, 6851 AH Huissen
Kosten: €238 – €358 (afhankelijk van inkomen)
Aanmelden: kan via deze link

Voor deelname is enige kennis van de Engelse taal gewenst.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 35!