Veelkleurig – Wortelmixsalade

Er zijn dagen in het voorjaar waarop de zon royaal schijnt en overal om je heen de bloesems op planten, struiken en bomen lijken te exploderen. De enorme veelkleurigheid maakt je bewust van de diversiteit die, zoals we weten, evengoed ‘onder druk’ staat en onze gezamenlijke aandacht behoeft. Je kan ook wel merken dat er breed zorg leeft om die rijkdom te behoeden – want het is toch zo prachtig. En ook voor het behoud van de diversiteit van de soorten in het dierenrijk zijn vele mensen gemakkelijk te motiveren. Van de hele door God gegeven natuur kennen we de kwetsbaarheid en we weten dat we een meer zorgvuldige omgang ermee moeten ontwikkelen.
De mensheid, onderdeel van de geschapen natuur, laat ook nog een grote fysieke, culturele, maatschappelijk-sociale en religieuze diversiteit zien. Die veelkleurigheid is in de realiteit van het dagelijkse samenleven nogal eens een stevige opgave als het erom gaat die te respecteren en als rijkdom te zien die er voor ons allemaal samen is. Ook hiervoor geldt: bij mensen van goede wil is het alles uit Gods liefdevolle hand.

Wortelmixsalade
Wortelen zijn er in verschillende variëteiten en in combinatie met andere wortelvormige groente is er een veelkleurige rauwkost-salade mee de maken die er spannend en prachtig uitziet.

Boodschappen:

  • 1 oranje wortel
  • 1 donkerpaarse wortel
  • 1 gele wortel
  • 1 pastinaak
  • 25 gram pijnboompitten
  • 2-3 eetlepels olie
  • 1-1 ½ eetlepel azijn
  • 1 dessertlepel vloeibare honing (of een siroop)
  • zout/peper

Aan de slag:

Verwarm een koekenpan op hoog vuur en rooster de pijnboompitten. Houd ze voortdurend in beweging en laat ze niet zwart worden. Af laten koelen op keukenpapier.
Was de wortelen en de pastinaak en schil het buitenste huidlaagje eraf. Gebruik afhankelijk van formaat en eetlust naar eigen inzicht een deel van iedere wortel. Snij vervolgens met de dunschiller enkele centimeters lange platte slierten van de wortels en de pastinaak. Meng de slierten door elkaar (pas op: de donkerpaarse wortel kleurt zijn omgeving – meng die als laatste erdoor) en leg ze op een bord of in een schaal.
Doe olie, azijn en honing met zout en peper in een bakje en mix er met een garde een vinaigrette van. Giet dit uit over de wortelmixsalade en strooi er de pijnboompitten over.

Eet smakelijk!

Gérard Martens

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!