Vastenadvies van Jezus – Bocado de la Reina

Het eerste waar je bij vasten aan denkt is: ‘niet doen’. Je beperken met eten, minder drinken, de auto vaker laten staan, niet zo druk zijn met je telefoon. Iets wat je voelt en je weer ‘bewust maakt’. Het gaat er dan om al te grote gewoonte te doorbreken en daardoor ruimte te maken voor aandacht voor anderen en God. Het is een oefening in sober zijn bedoeld om je op weg te helpen.

Apart is wel dat het advies dat Jezus over vasten geeft hier wat haaks op lijkt te staan. In de Bergrede lezen we: Als je vast, doe het niet om op te vallen bij de mensen, maar in het verborgene. Was je, maak jezelf op en mooi, wees vrolijk (Matteus 6). Want het gaat erom je vreugde en dank te laten zien dat God bij je is en dat je met goede mensen samenleeft en dat jij je voor dat geluk in wilt blijven zetten. Zo wordt vasten een feest!

Bocado de la Reina

Het ‘koninginnehapje’ wordt in Guatemala (Eén van de Vastenactie projecten) als een traktatie gezien. Je kunt het heel goed bij de koffie  eten of als toetje. Het is een soort broodpudding en wordt gemaakt van oud brood. Zo voorkom je verspilling en doe je, door herbestemming, recht aan grondstoffen waarvoor hard gewerkt is. Het brood dat niet meer zo aantrekkelijk is wordt omgewerkt tot iets heel lekkers.

Boodschappen:

  • 200 gram oud brood
  • 240 ml melk
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 70 gram rozijnen
  • zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • scheutje citroensap

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 175⁰C. Snij of pluk het brood in kleine stukjes. Doe in een kom de melk, suiker, vanillesuiker, kaneel, citroensap en de eieren en roer die goed door elkaar. Schep het brood erdoor en laat dit minstens 5 minuten staan om in te trekken. Doe de rozijnen erbij en schep die er doorheen. Stort de brij in een ingevette bakvorm van Ø20 cm of rechthoekig bakblik. In de oven 45 minuten bakken.

Eet smakelijk!

Gérard Martens

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!