
Vasten – Zoete aardappelsoep
Dit is een pittige vegetarische soep die helemaal past binnen de traditionele benadering van vasten. Deze soep is gemakkelijk in grotere hoeveelheden te maken voor een maaltijd met een groep. Om bij het eten ervan met elkaar uit te wisselen hoe ieder tegen ‘vasten’ aankijkt, wat het je geeft of wat je er lastig aan vindt.
Zoete aardappelsoep
Wat heb je nodig:
- 2 flinke zoete aardappelen
- 1 winterwortel
- 1 ui
- stuk knolselderij
- stukje gemberwortel
- 1 teen knoflook
- stukje rode (hete) peper
- 250 ml kokosmelk
- scheut zonnebloemolie
- 1 ½ liter water
- 3 of 4 groente bouillonblokjes
- komijnpoeder
- peper en zout
Aan de slag:
Schil de aardappels, wortel, ui en knolselderij en snij de groenten in blokken. Schil de gember en snijd die in heel kleine stukjes. Knoflook pellen en in plakjes snijden. Rode peper ontdoen van zaadjes en afhankelijk van de sterkte en eigen smaak (raak de binnenkant van de peper zo min mogelijk aan, draag rubberhandschoenen en kom met je vingers niet aan mond of ogen) een deel heel fijn snijden.
Doe olie in een soeppan, verhit die en fruit gember, knoflook en rode peper erin. Voeg de rest van de groenten erbij en bak deze even mee. Voeg water, bouillonblokjes en komijnpoeder toe en breng alles aan de kook. Zodra het kookt het vuur lager en 20-25 minuten rustig gaar laten koken. Met de staafmixer pureren. Dan de kokosmelk erdoor roeren en met zout peper op smaak afmaken.
Eet smakelijk!
Gérard Martens