Uit-buiten – Hartige taart

Zomer is, als het weer het toelaat, de tijd om veel buiten te zijn. Lange dagen en aangename temperaturen lokken je het huis uit. In de tuin eten of picknicken in een bos of park maken dat een bekend gerecht toch anders smaakt. Een wandeling op een zoele avond wordt bijna vanzelf flaneren. In fris water zwemmen of spelen voelt weldadig. En als het een tijd heet is wordt zelfs onweer met een fikse bui en de frisse, schone koelte erna verrukkelijk.

Veel van ons gewone dagelijkse doen en laten speelt zich in binnenruimtes af. School, werk, slapen, muziek maken en film kijken, vergaderen – het gaat met meer zekerheid en gemakkelijker onder beheersbare en beschermende omstandigheden. Verstandig en betrouwbaar!

Buiten-zijn biedt ervaren van ‘de elementen’ en omgaan met al het natuurlijke, de schepping waar we ook een stukje van zijn. Buiten is het beleven van grotere ruimte waarin we onbekende dingen tegen kunnen komen en verrassingen. Buiten biedt kansen – die zijn er om uit te buiten.

Hartige taart – Broccoli met mais

Het aardige en handige van hartige taart is dat je die binnen warm kunt genieten en buiten lauw of koud evengoed.

Boodschappen (Voor drie tot vier personen – springvorm 20 cm)

Voor de korst:
• 180 gram bloem
• 75 gram boter
• zout
• 3 eetlepels water

Voor de vulling:
• 1 stronk broccoli (500 gram)
• 1 klein blikje mais
• 1 ui
• 150 ml kookroom
• 2 eieren
• Zout- peper- dragon, scheutje olie

Aan de slag

Snijd in een kom de boter door de bloem. Doe zout en water erbij. Schep de ingrediënten door elkaar en kneed het snel tot een bal. Een half uur laten rusten op een koele plek.
Rol het deeg met een deegroller op een stuk van het (schoongemaakte) aanrecht waarop bloem is gestrooid, uit tot een ronde lap. Bekleed hiermee de ingevette springvorm.
Maak de broccoli schoon, snij de roosjes los. Schil de stam en snij die in blokjes. Kook de broccoli 4 minuten. De ui pellen en in halve ringen snijden. Fruit de ui in een pan in een beetje olie. Voeg de uitgelekte broccoli en mais erbij. Al omscheppend verwarmen.
Klop in een kom kookroom en eieren door elkaar en voeg zout, peper en dragon toe.
Doe de vulling in de deegvorm en giet het ei-roommengsel erover. Werk de deegrand bij..

Bak de taart in de voorverwarmde oven op 175ºC  40-50 minuten.

Eet smakelijk!

Gérard Martens

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!