Troost – Anijsmelk

Hoe belangrijk is het dat, wanneer je ‘erdoorheen zit’ of droevig bent, er iemand is die dat in de gaten heeft en dat met een klein gebaar of blik laat merken? Hoe helpend is dat iemand vraagt hoe het met joú is als je aldoor voor een zieke (partner, ouder, vriendin) zorg? Als je alleen bent komen te staan en verder moet…?

Een blijk van oog hebben voor wat je doormaakt, snappen dat het misschien wel erg veel is, even zo’n steuntje, maakt dat je er weer tegen kunt.

Troost is een wonderlijk iets: het is als een klein vlammetje dat verwarmt als een groot vuur. Het is de steun dat je er niet alleen voor staat, dat je moeite gezien wordt. Het kan je kracht  weer losmaken en de verzekering geven dat je op de goede weg bent al heb je geen idee waarheen en wat te verwachten. Het troostende woord of gebaar bevestigt je gelovige hoop en vertrouwen dat God met je gaat.

Chocolademelk  –  Anijsmelk

Deze traditionele huisdranken vragen wat aandacht om te maken. Je kunt er iemand echt mee verwennen en ze brengen een gezellige en vertrouwde sfeer. Dát is hun ‘troostende’ kracht.

Boodschappenlijstje

  • melk (of melkvervanger: sojamelk o.i.d.)
  • suiker (of andere zoetstof)
  • cacaopoeder
  • anijszaad en/of steranijs

Aan de slag

Anijsmelk: Doe een flinke paplepel anijszaad (10-12 gram) in een mortier en kneus de zaadjes. Doe de gewenste hoeveelheid melk in een pan, en een scheutje erbij. Voeg het gekneusde anijszaad en een steranijs erbij en breng de melk aan de kook, af en toe roerend. Laat de melk ongeveer 10 minuten zachtjes koken (pas op voor overkoken!). Doe in het glas of de mok suiker of zoetstof naar smaak (anderhalve theelepel). Giet de hete melk door een theezeefje in het glas of de mok. Even doorroeren. Spoel de meegekookte steranijs even af onder de kraan en laat het in de anijsmelk drijven.

Chocolademelk: Doe de gewenste hoeveelheid melk in een pan, en een scheutje erbij. Breng de melk aan de kook, af en toe roerend. Doe direct in een glas of mok of in een apart bakje anderhalve theelepel (of naar smaak) cacaopoeder en anderhalve theelepel suiker (of zoetstof naar smaak). Doe hierbij een klein scheutje koude melk en roer er een dik papje van. Dat kost even moeite. Giet de hete melk bij het cacaopapje en roer goed door en schenk de chocolademelk eventueel in het glas of de mok.

Geniet ervan!

Gérard Martens

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!