Titus Brandsma Lezing 2021 door Heino Falcke

De 27e Titus Brandsma Lezing wordt gehouden op vrijdag 15 oktober 2021 in de Stevenskerk in Nijmegen.

Dit jaar weer een bijzondere spreker. Heino Falcke, hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie van de Radboud Universiteit is bereid gevonden de Titus Brandsma Lezing dit jaar uit te spreken.
Falcke maakte in 2019 – samen met collega’s van over de hele wereld – de eerste foto van een zwart gat. Deze foto ging de hele wereld over. Naast wetenschapper is Heino Falcke in zijn vrije tijd lekenpredikant.

Een reis naar het einde van tijd en ruimte
Zwarte gaten zijn een van de bizarste, en meest fundamentele, voorspellingen van Einstein’s relativiteitstheorie. De extreme concentratie van materie in een zwart gat heeft een aantrekkingskracht dusdanig sterk dat zelfs licht niet kan ontsnappen. Het is het einde van tijd en ruimte.

In 2019 is het onmogelijke gebeurd, de eerste foto van een zwart gat werd gepubliceerd door de Event Horizon Collaboration. Dit is een internationaal samenwerkingsverband van meer dan 200 wetenschappers. Heino Falcke was de bedenker van het project, en neemt u mee op de reis die leidde naar het produceren van het inmiddels wereldberoemde beeld.

Na de lezing zal Christoph Lüthy, Radboud-hoogleraar Geschiedenis van de filosofie en decaan van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, in gesprek gaan met Heino Falcke.

Praktisch

Datum: 15 oktober 2021
Tijd: 15.00 – 16.30 uur (14.30 uur inloop)
Borrel tot 17.30 uur
Plaats: Stevenskerk, Sint Stevenskerkhof 62, 6511 VZ Nijmegen (indien mogelijk)

Aanmelden en meer informatie via deze link.

Foto: De eerste foto van een zwart gat, Heino Falcke en collega’s.