
Timemanagement
Nu de vakanties voorbij zijn, het werk, de school en de dagelijkse beslommeringen hun tijd weer opeisen, vragen we ons af of we nog iets van de dagorde van kloosterlingen kunnen leren. Die is elke dag hetzelfde… elke dag weer.
Dagorde
Kloosterlingen houden van een vast ritme. Dat vertaalt zich in de ‘dagorde’, een rooster dat iedere dag de hartslag van gebedsdiensten aangeeft. Bij de contemplatieve religieuzen gaat dat het verst, zij komen zo’n zeven keer bijeen voor het getijdegebed. Het luiden van de klok zorgt ervoor dat niemand op haar of zijn horloge hoeft te kijken.
Bij de ‘actieve’ kloosterlingen bestaat vaak een lichter regime. Zij hebben bijvoorbeeld twee of drie gebedsmomenten per dag en vaste tijden voor de maaltijden.
Als kloosterbezoeker kun je de dagorde ervaren als een programma met zeeën van tijd voor rust en ontspanning. Maar de kloosterlingen hebben hun handen vol aan het werk dat tussen de gebedstijden door gedaan moet worden. De dagorde is een strak georganiseerde vorm van ’timemanagement’!
Ora et labora – bid en werk
Voorbeelden van de dagorde van contemplatieve – en actieve kloosterlingen.
Foto: Beitske Kempenaar