Thérèse van Lisieux

Op 1 oktober is de feestdag van de heilige Thérèse van Lisieux (1873 – 1897). Ontdek haar kleine weg naar blijvend geluk.

Filmpje overgenomen van Kerknet.be

Thérèse  Martin wordt geboren in 1873 in een zeer vroom rooms-katholiek gezin.  Twee van haar oudere zussen doen hun intrede in de Karmel van Lisieux. Therese volgt hen als zij 15 jaar oud is. Haar verlangen is ‘heilig worden’. Het is een tijd waarin dit doel wordt nagestreefd door werkheiligheid: ascese, offers brengen en versterving. De inspanning die een mens zelf levert staat hierbij centraal. Thérèse loopt echter stuk op haar eigen onvermogen en zwakte. Zij ontdekt dat zij een eigen weg moet zoeken, een nieuwe ‘kleine weg’. Meer en meer geeft zij zich over aan Gods barmhartige liefde, waar zij in vertrouwen alles van leert verwachten: ‘De lift die me tot de hemel moet brengen, dat zijn uw armen, Jezus! Ik hoef daarvoor niet groter te worden, ik moet juist klein blijven en steeds kleiner worden’. Deze genadige liefde ontdekt zij als het hart van de Kerk. In die liefde ervaart zij ook haar roeping. Niet alleen tot een leven in de Karmel, maar ook tot profetes, lerares en missionaris.

Op Goede Vrijdag 1896 wordt duidelijk dat zij tuberculose heeft. Vanaf Paaszondag valt Therese in diepe, geestelijke duisternis: haar geloof in de hemel en het eeuwige leven is helemaal weg. Zo valt zij in de nacht van het geloof die zal aanhouden tot het moment dat zij sterft. Zij kan zich alleen nog maar in onvoorwaardelijk vertrouwen overgeven aan de liefde van God. Zij sterft op 30 september 1897. Haar laatste woorden zijn: ‘Mijn God, ik hou van U’.

Apostolische exhortatie
Paus Franciscus kondigde op 1 oktober  na het Angelusgebed, op de feestdag van de heilige Theresia van Lisieux, aan dat hij op 15 oktober een apostolische exhortatie zal publiceren over de boodschap van de Franse karmelietes en heilige Teresa van het Kind Jezus, geboren als Marie-Françoise Thérèse Martin (1873-1897).

De heilige Theresia van Lisieux werd in 1923 eerst zalig, en op 17 mei 1925 door paus Pius XI ook heilig verklaard. Op 19 oktober 1997, op de honderdste verjaardag van haar overlijden, werd zij als derde vrouw – na Catharina van Siena en Teresa van Avila — uitgeroepen tot kerklerares.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!