The Letter – Film als vervolg op Laudatio si’

Precies zeven jaar na de baanbrekende milieu-encycliek Laudato si’ van paus Franciscus is er nu een documentaire die de pauselijke boodschap bij een zo groot mogelijk publiek wil brengen. De hoofdrolspelers van The Letter zijn een inheemse leider uit de Amazone, een vluchteling en een student uit Senegal, een jonge Indiase milieu-activist en een Amerikaans echtpaar milieuwetenschappers, die de vaak ongehoorde stemmen vertegenwoordigen in het wereldwijde gesprek over onze planeet. De film die op 4 oktober gepresenteerd werd, toont dat zij de paus ontmoeten en samen de hoop vinden dat ons gemeenschappelijke huis kan worden gered.

De documentairefilm The Letter, over de kracht van de mensheid om de ecologische crisis te stoppen, ging op de feestdag van Sint-Franciscus van Assisi in première in de Synodezaal van het Vaticaan. De film waarin ook enkele uitspraken van paus Franciscus over het milieu een prominente rol spelen, werd geproduceerd door het Academy Award-winnende Off the Fence-team (My Octopus Teacher), in samenwerking met de Laudato si’-beweging en de Dicasterieën voor Communicatie en Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling.

Omdat de meeste mensen de encycliek nooit zullen lezen werd besloten een film te maken, en deze voor iedereen beschikbaar te stellen. Centraal staan vijf mensen die persoonlijk geraakt zijn door de klimaatverandering: een stamhoofd uit het Braziliaanse Amazonegebied, een jonge klimaatvluchteling uit Senegal, een jonge milieu-activist uit India en een echtpaar milieuwetenschappers uit Hawaï.

De huispredikant van de paus, Raniero Cantalamessa, geeft toelichting over de oude Franciscaanse wortels om de boodschap van Laudato si’ beter te begrijpen.

De film wordt gratis beschikbaar gesteld op YouTube Originals. Volgens de persdienst van de Heilige Stoel is het de eerste keer dat een film met de paus gratis beschikbaar is via een streamingdienst.

Hier is de film, die ruim 1 uur en 20 minuten duurt, te bekijken:

Foto filmpresentatie: twitter Hendro Munsterman

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!