Tentoonstelling Shelter. A contemporary intervention

Het klooster van Museum Catharijneconvent bestaat deze zomer 550 jaar en dat wordt gevierd met de tentoonstelling Shelter, die op 1 juli van start gaat. Spectaculaire werken van internationale en nationale hedendaagse kunstenaars gaan een verrassende uitwisseling aan met het sfeervolle gebouw en de kostbare collectie meesterwerken waar het onderdak aan biedt.

Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum Utrecht, is gastconservator van deze expositie vol onverwachte ontmoetingen.

Rutten liet zich voor Shelter inspireren door de rust en ruimte van het eeuwenoude monument. Zijn selectie van de mooiste kunstwerken uit het Centraal Museum wordt tussen de kunstschatten van Museum Catharijneconvent geplaatst. Voor de kloostergangen op de eerste verdieping, koos hij bruiklenen van andere collecties en privéverzamelingen. Ook benaderde hij kunstenaars voor nieuw werk.

Marlene Dumas, Jan Taminiau, Carl Andre, Danh Vo, Sarah van Sonsbeeck en Duane Hanson bevinden zich in Shelter onder dezelfde houten balken als Rembrandt van Rijn, Pieter Saenredam en vele middeleeuwse meesterwerken.

De tentoonstelling is te zien in Museum Catharijne Convent in Utrecht, van 1 juli tot 9 september 2018