Symposium over Dag Hammarskjöld

‘Dag Hammarskjöld: monument voor een onbreekbare geest’
Het is precies zestig jaar geleden dat de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Dag Hammarskjöld om het leven kwam bij een mysterieus vliegtuigongeluk. Onder leiding van Hammarskjöld veranderde de jonge VN van een vrijblijvend praatcircus in een actieve organisatie voor de bevordering van vrede en gerechtigheid. Na zijn dood werd een dagboek gevonden, ‘Merkstenen’ waarmee Hammarskjöld ook bekendheid kreeg als een van de grootste mystici van de 20ste eeuw. Over de politieke en spirituele betekenis van Dag Hammarskjöld voor mensen van nu vindt op 7 december 2021 een symposium plaats in het Karmelietenklooster van Gent, met onder anderen staatssecretaris Sammy Mahdi, schrijfster Kristien Hemmerechts en de Leuvense hoogleraren Rik Torfs en Jan de Volder.

Op 18 september 1961 werd over de hele wereld met schrik en ongeloof gereageerd op het overlijden van Dag Hammarskjöld. Samen met zijn staf kwam hij om het leven bij een vliegtuigongeluk, tijdens een vredesmissie in Congo. Over de toedracht van het ongeluk bestaat nog steeds veel onduidelijkheid. In 1961 ontving hij als eerste en tot nu toe enige laureaat postuum de Nobelprijs voor de Vrede.
Hammarskjöld is tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor wereldleiders en anderen die zich bezighouden met internationale betrekkingen. Meer dan ooit vraagt deze tijd om internationale samenwerking rondom vredesvraagstukken, sociale gerechtigheid en in toenemende mate ook duurzaamheid. Door de ontdekking van ‘Merkstenen’, met biografische notities, citaten uit de Bijbel en persoonlijke gedichten, kwam ook een tot dan toe volledig onbekende kant van Hammarskjöld naar voren. Het mystieke getuigenis van Hammarskjöld is stevig geworteld in de christelijke traditie maar ook altijd voor een veel breder publiek inspirerend geweest.

Symposium
Tijdens het symposium, dat bedoeld is als een eerbetoon voor Dag Hammarskjöld, gaan gerenommeerde sprekers in op de betekenis van Hammarskjöld voor internationale vraagstukken in onze tijd en het belang van geïnspireerd politiek leiderschap. Daarnaast reflecteren de inleiders op de spiritualiteit van Hammarskjöld zoals die in ‘Merkstenen’ naar voren komt. Naast de mogelijkheid om het symposium fysiek bij te wonen, zal de bijeenkomst ook online te volgen zijn.

Praktisch

Symposium: ‘Dag Hammarskjöld: monument voor een onbreekbare geest’
Datum: dinsdag 7 december 2021
Tijd: 10.00 – 17.00 u
Plaats: Karmelklooster, Burgstraat 110-116 te Gent
Prijs: 95,00 euro (inclusief lunch); 75,00 euro (studententarief, inclusief lunch); 25,00 euro deelname thuis (via streaming)
Aanmelding: via info@rustpunt.net
Meer informatie: www.hetrustpunt.com

Bekijk hier de folder van het symposium.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!