Symposium historisch erfgoed Abdij van Berne

Update: Lees hier het artikel dat over dit onderwerp verscheen in Trouw.

In de Abdij van Berne wordt een symposium georganiseerd ter gelegenheid van de conservering en digitalisering van drie onderdelen van het historisch erfgoed van de Abdij:

– Het oude archief van de abdij 1134-1857
– De archieven van de sociale werkers 1890-1940
– De handschriftencollectie 1400-1900

In 2016 kreeg het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)  de mogelijkheid waardevol historisch geschreven erfgoed van de Abdij van Berne materieel te laten verzorgen. Aansluitend kon het gedigitaliseerd worden zodat het niet meer fysiek geraadpleegd hoeft te worden, maar de informatie snel en eenvoudig in digitale vorm voorhanden is. Het BHIC heeft dit project nu kunnen afronden en gaat de scans via zijn website ter beschikking stellen. Om dit te vieren organiseren de Abdij van Berne en het BHIC dit symposium. U bent hierbij van harte welkom.

Het symposium vindt plaats op woensdag 12 juni in de Abdij van Berne, Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk.

Programma
– Vanaf 14.00 uur: ontvangst met koffie/thee
– 14.30 u.: Denis Hendrickx, abt van de Abdij van Berne, heet u welkom.
– 14.40 u.: Jan Sanders (Brabants Historisch Informatie Centrum in ‘s-Hertogenbosch, dagvoorzitter) schetst in grote lijnen de geschiedenis van de abdij.
– 15.00 u.: Annemarie van Lith-Droogleever Fortuijn geeft een inzicht in de besognes van abt Moors in de periode 1635-1637 aan de hand van de vertaling van zijn dagboek.
– 15.20 u.: Robert Arpots (gastconservator Abdij van Berne) spreekt over de handschriften van de abdij. Wat hebben de Berneses de eeuwen door bewaard?
– 15.40 u.: Erik Sengers (Tilburg University) biedt een opmaat van zijn publicatie over de sociale werkers van de abdij in het begin van de twintigste eeuw: Gerlacus van den Elsen, Johan Nouwens, Pius van Aken en Jules van Beurden.
– 16.00 u.: José de Bree en Sylvia Rietbergen (Zeeuws Archief in Middelburg) maken ons deelgenoot van de vondsten, vragen en keuzes bij de conservering en digitalisering van de archieven van de abdij.
– 16.20 u.: Berne geeft de aftrap: de gedigitaliseerde onderdelen van het historisch erfgoed zijn vanaf heden volledig digitaal te raadplegen via de website van het BHIC.
– 16.30 u.: afsluiting en receptie.

Deelname aan het symposium is gratis, maar aanmelding is verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt.
Aanmelden bij: secretariaat@abdijvanberne.nl.

Lees hier het artikel dat over dit onderwerp verscheen in Trouw.