Symposium en kunst over middeleeuwse lijdenslyriek

Wat een rijkdom! Wij vinden allerlei vertroosting in Zijn wonden. Christus trekt Zelf de blik tot Hem om in de verwondering van het geloof te aanschouwen hoeveel liefde in Zijn verzoenend lijden en sterven ligt. Werkelijk een stroom aan zegeningen komt uit Zijn werk voort. Dat wij Hem zouden liefhebben en aanhangen met ons hele hart!’

Op zaterdag 11 februari 2023 vindt er in de St.-Joriskerk in Amersfoort een uniek interdisciplinair symposium plaats. Vanuit middeleeuwse lijdenslyriek worden er lijnen getrokken naar de theologie, kunst en muziek. 

Het symposium wordt gehouden rond het middeleeuwse gedicht ‘Salve mundi salutare’ (Arnulf van Leuven ca. 1200-1248). Het bekende lijdenslied ‘O hoofd vol bloed en wonden’ gaat terug op dit gedicht. Het symposiumprogramma omvat lezingen, een concert, kunstexpositie en boekpresentatie.

Programma 14.00 – 17.30 uur
Lezingen door Prof. Dr. A. de Reuver en Dr. J. Smelik
Concert Membra Jesu Nostri | (BuxWV 75) D. Buxtehude door Dutch Baroque Orchestra & Singers o.l.v. Gerard de Wit,
Boekpresentatie en expositie kunstwerken.

Na afloop is er de gelegenheid om de expositie te bezoeken onder het genot van een hapje en drankje.

Boekpresentatie en tentoonstelling
Tijdens het symposium wordt de meditatiebundel O hoofd vol bloed en wonden (red. ds. J.A. Kloosterman) gepresenteerd. Bij zeven  lichaamsdelen van de Heere Jezus zijn zeven meditaties geschreven. In totaal telt het boek dus 49 passiemeditaties. Auteurs zijn de predikanten Jeroen Kloosterman, Kees Droger, Alfred van de Weg, Wim van Vlastuin, Maarten Kater, Arie de Reuver en Sjaak Schuurman. Ook de lezingen van het symposium zijn opgenomen in de uitgave.

Bij elke reeks van zeven meditaties is een kunstwerk vervaardigd. Deze zijn als illustratie in het boek opgenomen. Ze zijn van de kunstenaars Jan Neven, Markus Gouman, Tijs Huisman, Geertje van den Broek, Cees Notenboom en Henk Dekker. Voor de omslag is een kunstwerk van Geert Lammers gebruikt.

Praktisch

Datum: 11 februari 2023
Tijd: 14.00 – 17.30 uur
Plaats: St.-Joriskerk, Hof 1 in Amersfoort
Kosten: De kosten voor deelname bedragen € 17,50 per persoon. Studenten tot 25 jaar krijgen voor € 10,00 toegang tot dit symposium. Dit bedrag is all-in: inclusief het volledige programma, hapjes en drankjes en bezoek expositie.

Meer informatie en deelnemen?
Schrijf nu in met het formulier dat u vindt via deze link. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en betaalverzoek. Uw deelname is gereserveerd als uw betaling is ontvangen.

 

Afbeelding: Kruisafneming kathedraal van León, op de camino naar Santiago

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!