Studieweek Mystiek 2022 over ‘De Evangelische Parel’

De jaarlijks terugkerende studieweek rond mystiek van het Titus Brandsma Instituut staat dit jaar in het teken van Die Evangelische Peerle (ook wel: ‘De Evangelische Parel’).

Evangelische Peerle
Het anonieme werk Die Evangelische Peerle is een zestiende-eeuws meesterwerk uit de christelijke mystieke literatuur, dat een uitzonderlijk succes kende gedurende enkele eeuwen. Met verschillende edities en vertalingen, maar dan vergeten werd.

Die Evangelische Peerle ontstond in de omgeving van de Keulse kartuizers, die onder andere ook voor een Latijnse editie van Jan van Ruusbroecs werk zorgden, van Johannes Tauler en van Hendrik Herp.

De Peerle slaat de brug van de rijke middeleeuwse mystieke traditie naar de moderne tijd. Het boek is een verzameling van gebeden, meditaties en geestelijke oefeningen om de aanwezigheid van God in de mens op het spoor te komen.

Recent is er een nieuwe wetenschappelijke editie van gepubliceerd door Guido De Baere S.J. en een vertaling in hedendaags Nederlands door Dirk Boone en Jos Alaerts S.J.

In deze Studieweek maakt u, onder leiding van Rob Faesen, hoogleraar aan de universiteit van Leuven en van Tilburg, kennis met de tekst en de inhoud van Die Evangelische Peerle. Als geen ander kent hij de Peerle. Samen leest u stukken uit de Middelnederlandse tekst en de vertaling ervan. De gekozen tekstfragmenten betreffen de belangrijkste thema’s van dit werk. activiten te keren, de aanwezigheid van God daar op het spoor te komen en zich daarmee te verbinden. Ook in deze tijd is verbinding (en het verlies daarvan) een belangrijk thema.

Programma Studieweek 2022

In deze Studieweek maakt u kennis met de tekst en de inhoud van Die Evangelische Peerle. Samen leest u stukken uit de Middelnederlandse tekst en de vertaling ervan. Gekozen volgens de belangrijkste thema’s van dit werk.

Ook zal het werk in de context bekeken worden, met enkele korte exploraties van werken die uitgegeven waren door de Keulse kartuizers. Zoals Den tempel onser sielen, de Institutiones Taulerianae, en de Spieghel der volcomenheit (Hendrik Herp).

In de studieweek wordt gebruik gemaakt van een reader met een selectie van teksten uit ‘De Evangelische Parel’. Alle deelnemers ontvangen deze reader.

Luister ter voorbereiding eens naar deze podcast over De Evangelische Parel

Deelname fysiek én online
De Studieweek Mystiek is live én online te volgen. Geef uw voorkeur aan op het aanmeldformulier.

Data: Van 4 t/m 7 juli 2022

Tijd: De collegetijden zijn iedere dag (maandag t/m donderdag):

10.00-10.45 uur
11.15-12.00 uur
13.30-14.15 uur
14.45-15.30 uur

Plaats: De Studieweek Mystiek wordt dit jaar georganiseerd in collegezaal MM 00.025 in het Maria Montessorigebouw (Thomas van Aquinostraat 4 Nijmegen, Radboudcampus)

Kosten: Voor €195,- kunt u vier dagen (4 t/m 7 juli) iedere dag fysiek de colleges op de Radboud Universiteit volgen (inclusief papieren reader).
De kosten voor online deelname zijn € 160,- (inclusief digitale reader).

Aanmelden: aanmelden kan via dit formulier. Let op: er zijn maximaal 120 plekken beschikbaar om de studieweek fysiek bij te wonen (vol=vol).

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!