Studiedag dominicaanse leken

Op 7 mei is in de Pauluskerk in Antwerpen de langverwachte open studiedag van de Vlaamse en Nederlandse dominicaanse leken, mét onthulling van het nieuwe Dominicus-schilderij!

 

Wie was de heilige Dominicus en welke invloed heeft hij gehad op de geschiedenis en op het religieuze leven vandaag? Van Dominicus zelf zijn niet veel teksten bewaard gebleven, maar de orde die hij stichtte, heeft wel een duidelijk spoor door de geschiedenis getrokken.

Denkers, kunstenaars en heiligen als Thomas van Aquino, Catherina van Siena en Fra Angelico behoren tot de dominicanenorde. Wat was hun spiritualiteit? Wat waren hun drijfveren en hoe reageerden zij op de uitdagingen van hun tijd? En hoe zijn zij nu bronnen van inspiratie?

Tijdens deze studiedag, georganiseerd door de Vlaamse en Nederlandse lekendominicanen, zullen dominicaan Anton Milh, lekendominicaan Erik Borgman en dominicanes Marga Zwiggelaar een lezing houden over de historische, politieke en esthetische aspecten van de dominicaanse spiritualiteit.

Na de lunch volgt een rondleiding langs de kunstschatten van de Sint-Pauluskerk onder leiding van een gids. Daarna zal in het bijzijn van de Groningse kunstenaar Egbert Modderman zijn schilderij van Sint Dominicus worden onthuld.

Programma

10.30 Onthaal en koffie
11.00 Welkom en inleiding – Annemie Deckers
11.15 Dominicus en de begintijd van de dominicanenorde – Anton Milh OP
11.45 De politieke inzet van Catharina van Siena en Bartolomé de las Casas – Erik Borgman OP
12.15 Dominicaanse kunst en schoonheid- Marga Zwiggelaar OP
12.45 Lunch
13.30 Bezoek aan de Sint-Pauluskerk o.l.v. een gids
14.30 In het voetspoor van Sint Dominicus – Stephan van Erp OP in gesprek met Karin Bornhijm OP, Egbert Modderman en Tommy Vandendriessche OP
15.15 Onthulling van Egbert Moddermans schilderij van Sint Dominicus
Na afloop is er een receptie

Praktische informatie

Datum: zaterdag 7 mei 2022 van 10.30u tot 15.30u
Locatie: Sint-Pauluskerk, Sint-Paulusstraat 22, Antwerpen (De Sint-Pauluskerk is op ongeveer 25 minuten wandelen van het Centraal Station. Er is weinig parkeergelegenheid bij de Sint-Paulus-kerk.)
Kosten: € 30
Aanmelden: Gelieve in te schrijven voor vrijdag 15 april 2022. Stuur een e-mail naar
DominicaanseLekenVlaanderen@gmail.com met vermelding van naam en adres. De inschrijving is definitief na overschrijving van de deelnameprijs van 30 euro per persoon (inclusief koffie, lunch en rondleiding) op rekeningnummer BE 51 7380 1673 6562 van “Dominicaanse familie Vlaanderen”.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!