
Stiltetuinen
Juist in de zomer is het heerlijk om rust en stilte te ervaren. Voor een uurtje, of voor een hele dag. Voor stilteplekken hoef je vaak niet ver te reizen; kerk- en kloostertuinen, begraafplaatsen, stiltegebieden, rustpunten, stiltecentra, kapellen, kerken of retraiteoorden zijn immers door heel Nederland te vinden. Eén ding hebben ze gemeen: alle plekken nodigen uit tot bezinning, reflectie, inkeer, tot een ‘ontmoeting’ met jezelf of God, tot het vinden van de stilte in jezelf. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van stiltetuinen.
Teuge: De Levenstuinen van het Groot Hontschoten
Holthoevensestraat 16 | 7395 SE Teuge
E: info@levenstuinen.nl | I: www.levenstuinen.nl T: 055-3231001
In het oostelijke stroomgebied van het Veluwe-massief naar het IJsseldal is 1,6 hectare maïs- en weideland getransformeerd in een bijzonder tuinencomplex. De tuin verhaalt op symbolische wijze het leven van de mens, vanaf de tuin van de bevruchting tot en met de tuin van de dood. Een wandeling van anderhalf tot twee kilometer voert onder meer langs waterpartijen, een eiland met prieel, een tempel en een stiltecentrum. Via een rotstuin, mineralentuin en een irisvallei belandt de wandelaar uiteindelijk in het hart van de Levenstuinen: de witte tuin. Zie de website voor de openingstijden en -seizoenen van de tuin.
Dedemsvaart:De Tuinen van Mien Ruys
Moerheimstraat 84 | 7701 CG Dedemsvaart
E: tuinen@mienruys.nl | I: www.tuinenmienruys.nl T: 0523-614774
De Tuinen van Mien Ruys, gelegen in Dedemsvaart (Overijssel) zijn diep weggedoken in ons land, maar zijn ondertussen wereldberoemd. Met een totale oppervlakte van 25.000 m2 bieden de tuinen een overzicht van tuinarchitectuur vanaf 1924 tot nu. De tuinen zijn het levenswerk van Mien Ruys, één van de belangrijkste tuinarchitecten van de twintigste eeuw. Na haar overlijden is haar werk door anderen overgenomen. De tuinen vormen een bron van inspiratie voor liefhebbers van tuinieren en tuinarchitectuur en zijn een oase van rust voor iedereen die gewoon een paar uur in stilte wil genieten. De drie oudste tuinen zijn sinds oktober 2004 rijksmonument. Zie de website voor de openingstijden en -seizoenen van de tuin.
Heeswijk-Dinther: Abdijtuin
Abdijstraat 49 | 5473 AD Heeswijk-Dinther | T: 0413-299299 E: info@abdijvanberne.nl | I: www.abdijvanberne.nl
Aan de zuidoostkant van het terrein van de Abdij van Berne lag vroeger een grote boomgaard. Omdat het niet meer mogelijk was om deze boomgaard te onderhouden, is in samenwerking met het Brabants Landschap, de gemeente, IVN en IBN deze boomgaard gerooid. Daar- voor in de plaats is nu een mooie educatieve en toegankelijke tuin aangelegd met paden en bankjes. In de tuin is een gedeelte ingericht voor groenten en kruiden, maar de tuin wordt voornamelijk gebruikt voor bloementeelt ten behoeve van de abdijgebouwen en de kerk. Verder is er een grote vijver, een bijenstal, een insectenmuur en een valkenhok. De tuin is het hele jaar door iedere dag geopend.
Megen: Hof van Lof
Stichting Hof van Lof | Kloosterstraat 6 | 5366 BH Megen I: www.hofvanlof.nl
De Hof van Lof is de tuin van het klooster van de minderbroeders franciscanen te Megen. Het klooster in het stadje Megen aan de Maas is al ruim 650 jaar oud. Meer dan de helft van die periode heeft het klooster ook een ommuurde tuin. De tuin deed dienst als moestuin die groente en fruit leverde voor de kloosterbewoners. Inmiddels heeft de tuin een nieuwe bestemming gekregen: de Hof van Lof. Elke plant in de tuin verwijst op zijn eigen manier naar de christelijke geloofstraditie. Zo herinnert de zonnebloem aan St.-Franciscus die op het eind van zijn leven het Zonnelied dichtte, een lof- en danklied voor alle schepselen. De buxus doet denken aan Palmzondag én aan St.-Clara, die zich bij Franciscus voegde nadat zij tijdens Palmzondag van de bisschop een palmtakje had gekregen. De tuin wordt onderhouden door de stichting Hof van Lof. Zie de website voor de openingstijden en -seizoenen van de tuin.
Kerk- en kloostertuinen
I: www.kerktuinen.nl
Verspreid over heel Nederland zijn er veel kerk- en kloostertuinen te vinden die opengesteld zijn voor publiek. Het platform Kerktuinen.nl beschrijft een groot aantal van deze kerktuinen, ingedeeld per provincie. Via een eenvoudig plattegrondje krijgt u alle informatie per plek, inclusief adres, contactgegevens en openingstijden.
Tekst: Klooster! 6 Liesbeth Eugelink
Foto: Hof van lof