
Steyler Dag in kloosterdorp Steyl
De Roze Zusters in Steyl leven in afzondering en laten normaal niemand toe in het klooster. Maar in het kloosterdorp Steyl gaan zondag 4 september de deuren open voor publiek.
Steyl aan de Maas – Missiezusters
De oorsprong van de missiezusters ligt in het kleine dorp Steyl aan de Maas. Van hieruit vertrokken honderden zusters, paters en broeders naar alle delen van de wereld. Nu het zwaartepunt van alle activiteiten is verplaatst naar andere continenten, is het kloosterdorp verstild tot een rustige plek waar de geschiedenis voelbaar is, een oase die uitnodigt tot bezinning en meditatie.
In de kapel van het klooster bevindt zich de sarcofaag van de beide Zalige medestichteressen van de congregatie: Maria Helena Stollenwerk en Josefa Hendrina Stenmanns.
Missiehuis Sint Michael
Het Kloosterdorp Steyl vindt zijn oorsprong als kloosterdorp in een aantal vluchtkloosters. Kloosters die gebouwd zijn of gevestigd zijn in plaatsen in Nederland, speciaal in Steyl, ten gevolge van de Kulturkampf in Duitsland. Vanwege de overheid waren kloosters gedurende een aantal jaren verboden. Zo is het Missiehuis Sint Michael ontstaan. Maar het Het meest in het oog springt de dubbelkerk in het Missiehuis. Uniek in Nederland. De Benedenkerk is overdag vrij toegankelijk. Op zondag is via de Kerkwacht ook een rondleiding te regelen in de neogotische Bovenkerk. Sint Michael in Steyl is het moederhuis van de SVD, Congregatie van het Goddelijke Woord. De heilige Arnold Janssen startte hier in 1875 een wereldwijde missionaire beweging. Vele duizenden mannen en vrouwen vertrokken vanuit Steyl naar alle werelddelen. De kloostergebouwen met hun kerken en tuinen zijn de getuigen van deze bijzondere geschiedenis en traditie. In de benedenkerk bevindt zich het graf van de heilige Arnold Janssen.
Steyl aan de Maas – Slotzusters
Het Heilige Geestklooster is het thuis voor de congregatie der Dienaressen van de H.Geest van Altijddurende Aanbidding. De bewoonsters worden ook wel de slotzusters of de ‘roze zusters’ genoemd. De laatste benaming danken zij aan de kleur van habijt, welke roze is.
De congregatie is in 1896 gesticht door de Duitse priester Arnoldus Janssen. Net als andere door Arnoldus Janssen gestichte congregaties, zetten ook de roze zusters zich in voor de missie: Terwijl paters, broeders en zusters in de missie werken, bidden de slotzusters om de zegen van God. Zij vormen het biddend thuisfront en openen kloosters, om ter plaatse, samen met toetredende autochtonen, de zegen over het missiewerk af te smeken.
Het klooster wordt bewoond door ongeveer 30 zusters en is in uitstekende staat. De kapel heeft een bezoekersgedeelte, de rest van het klooster is niet toegankelijk maar vanaf de Kloosterstraat heeft men goed zicht op het gebouw.
Steyler Dag
Drie jaar geleden gingen de aanbiddingszusters voor het eerst in gesprek met bezoekers. Deze keer doen ze dat ook in het Duits en Engels. Daarnaast is het aantal sessies uitgebreid van twee naar drie. De Roze Zusters leven in afzondering en laten normaal niemand toe in het klooster.
Verder kan op de Steyler Dag een kijkje worden genomen op zo’n dertig culturele en toeristische locaties, van het Missiemuseum tot het ketelhuis van de vroegere kloosterdrukkerij. Ook zijn verschillende kunstateliers open en is er op verschillende plekken live muziek.
De Steyler Dag is een initiatief van de stichting Stijlvol Steyl en duurt van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is overal gratis.
Reserveren voor het spreekuur van de Roze Zusters kan via e-mail.
Afbeelding kloosterdorp Steyl: Stichting Stijlvol Steyl
Afbeelding roze zusters: kloosterdorpsteyl.nl