Smaakmakers – mosterd maken

Tegen de mensen die met hem meetrekken en mee willen doen met het leven dat Jezus in zijn verhalen en overpeinzingen schetst, zegt Hij: ‘Jullie zijn het zout voor de aarde’. Beeldspraak. Jezus geeft aan dat wie Hem volgt misschien geen spectaculaire dingen zal doen in de ogen van de mensen, maar wel een cruciaal verschil maakt voor de samenleving. Want zout is in een gerecht niet zichtbaar maar o zo belangrijk voor de smaak en de houdbaarheid. Als zout zijn betekent dus een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het leven van iedereen. Het is iets wat niet gemist kan worden in een gezond samenleven van mensen. Het is iets dat verborgen werkt en juist andere krachten (in de keuken ingrediënten) tot hun recht en bloei laat komen. Zou zout in het spreken van Jezus een beeld voor de liefde kunnen zijn? Wat met liefde gedaan wordt is toch immers sterker, mooier, aangenamer en smakelijker…

Mosterd

Mosterd is een heel vertrouwde smaakmaker die in onze traditionele keuken volop in gebruik was. Het mosterdzaad dat voor de bereiding wordt gebruikt bestaat in twee varianten: bruin, dat scherpe mosterd oplevert en geel voor mildere smaken. Mengen kan natuurlijk ook. De basismosterd die we met dit recept maken kan met andere ingrediënten nog worden aangevuld: kruiden, knoflook, cayennepeper, honing en misschien wel alles waarmee je durft te experimenteren.

In het Evangelie verzucht Jezus dat als het geloof bij mensen toch zo groot zou zijn als een mosterdzaadje er ongelofelijke dingen zouden gebeuren.


Boodschappenlijst:

• 100 gram mosterdzaad
• 200 ml witte wijnazijn
• 1 theelepel kurkuma
• 25-50 gram suiker
• wat zout en peper


Zo maak je het

Doe het mosterdzaad met de azijn en een beetje zout in een schone pot en laat dit tenminste twaalf uur staan. Het mosterdzaad zal de azijn grotendeels opnemen en daardoor zacht worden. Giet de overtollige azijn af en vang die op in een bakje. Doe het mosterdzaad met kurkuma (voor de gele kleur) en peper en zout in een mengkom. Pureer de zaadjes met de keukenmachine of staafmixer. Kort als je grove mosterd wilt hebben en lang voor gladde mosterd. Doe de mosterd in schone potjes. De mosterd heeft dan nog een weekje nodig om op smaak te komen.

Succes!

Gérard Martens

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!