
Sint-Olavswegen in Noorwegen
De Sint-Olavswegen – de pelgrimsroutes naar Trondheim – bestaan uit negen pelgrimsroutes die allemaal uitkomen bij de Nidaros-domkerk in Trondheim. Bij elkaar vormen ze een netwerk van 3.000 kilometer paden door prachtig, sereen landschap en pittoreske dorpjes met een sterke culturele geschiedenis.
St. Olav Ways – De pelgrimspaden naar Trondheim zijn de wegen die de pelgrims volgden op hun wandeling naar de pelgrimsbestemming Nidaros Cathedral – de grafkerk van St. Olav. Het pelgrimspad is de algemene naam voor het netwerk van St. Olav-wegen naar Trondheim. Elk van de St. Olav-wegen heeft ook zijn eigen naam, waarvan verschillende afkomstig zijn uit de regio waarvan het deel uitmaakt. Bijvoorbeeld Gudbrandsdalsleden van Oslo tot Trondheim dankt zijn naam aan Gudbrandsdalen waar het doorheen gaat, hetzelfde geldt voor Valldalsleden dat zijn naam dankt aan de plaatsnaam Valldal waar het pad begint. Andere namen hebben hun oorsprong in de namen van de bisdommen, zoals bijvoorbeeld Borgleden, dat zijn naam heeft van het bisdom Borg, en Tunsbergleden, dat zijn naam heeft van het bisdom Tunsberg.
Sinds het begin van de werkzaamheden aan de markering van de Pilgrim Trail in 1994, werd al meer dan 500 km aan paden door Denemarken, Zweden en Noorwegen gemarkeerd met het pelgrimslogo. Het logo langs de Pilgrim Trail is gemakkelijk te herkennen. Het combineert het historische symbool, een waleknot, met het Olav-kruis. Het logo is beschermd en wordt beheerd door het National Pilgrim Centre, dat ook St. Olav Ways – The Pilgrim Paths to Trondheim coördineert en ontwikkelt.
Alle goedgekeurde St. Olav-routes moeten de Nidaros-kathedraal in Trondheim als doel hebben en verbonden zijn met de geschiedenis van St. Olav. De pelgrimsroute door Denemarken, Zweden en Noorwegen kreeg in mei 2010 de status van Europese Culturele Route.
Sint Olav
In Nidaros, Trondheim, begonnen de bedevaarten naar het heiligdom van St. Olav direct na zijn dood in Stiklestad in 1030. Al snel werd bekend dat hij een heilige man was en in 1031 werd hij heilig verklaard. De eerste getuige hiervan is een gedicht van Torarin Lovtunge van 1031-1035. Hij was de bard van de vijand van koning Olav, de Deense koning Knut. Hij moedigde de koning aan om te bidden voor de voorspraak van St. Olav en beschreef de heilige koning als volgt: “Aldus heeft Olav zijn ziel zondeloos gered voor zijn dood.” Binnen een paar jaar was de bedevaart naar het heiligdom van St. Olav al zo wijd verspreid dat het tot ver in Europa bekend werd.
Voor meer informatie over de routes, kaarten, een pelgrimspaspoort en accomodaties, kijk op Pilegrimsleden noorwegen
Verhalen lezen van hen die de pelgrimstocht ondernamen? Kijk op visitnorway: Pelgrimstochten op de St.-Olavswegen