Sint Maarten – 11 november

Op 11 november vieren we Sint Maarten. Sint Martinus is het feest van het delen. Je mag langs de deuren gaan met een lichtje en aanbellen bij mensen die je niet kent. En dan maar kijken of deze mensen iets te delen hebben. Dit jaar is dat niet overal mogelijk, en misschien doet ook niet iedereen open. Daarom een versje, een vertelstripverhaal en een woordzoeker, om toch samen Sint Maarten te vieren.

Heilig half-om-half
Martinus werd in 316 geboren. Voordat hij christen was, heeft zijn soldatenmantel gedeeld met een arme man die in de stadpoort zat. ’s Nachts liet Jezus zich zien in een droom, om Martinus te danken voor de halve mantel. Martinus heeft zich laten dopen, en is later een klooster begonnen. Hij hield van God, hij wilde in eenzaamheid en eenvoud bidden in plaats van soldaat te zijn. Hij was de eerste kloosterling in Frankrijk, in Ligugé. De mensen in de naburige stad Tours waren zo onder de indruk van Martinus, dat ze hem als bisschop wilden! Dat heeft Martinus gedaan, maar hij is daarna toch  weer teruggegaan naar zijn klooster.

Sint Martinus’ mantel zie je uitgebeeld in het wapen van Utrecht: een vlak met een schuine streep, de ene helft rood, de andere wit. Zo is Sint Maarten altijd herkenbaar aan ‘delen’.

 

Rekenen met Martinus

Eén gedeeld door twéé is een HALF.
Snap je dat niet, dan ben je maf.
Maak je twee helften, dan is het kapot.
Maar … Sint-Maarten rekent met God:

Eén gedeeld door twéé is TWEE.
Twee mensen maak je blij ermee.
Twee blije mensen op Gods manier
zijn dubbel zo blij, dus één wordt VIER.

En als die weer delen, vier in ’t kwadraat,
dan zie je dat alles groeien gaat:
iedereen deelt en wordt vier keer zo blij!
Doe mee met Sint Maartens verdubbelarij!

Samen met je kind Sint Maarten voorbereiden

Download het blad van het stripverhaal over Sint Maarten die zijn mantel deelde met een arme bedelaar. Vertel het verhaal aan de hand van de afbeeldingen, en laat de afbeeldingen inkleuren. De plaatjes kunnen ook losgeknipt worden, om in de goede volgorde te leggen tijdens het vertellen.

 

En om helemaal te begrijpen waar het feest over gaat, is er voor wat oudere kinderen via de link een woordzoeker.
woordzoeker Sint Maarten

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!