Sint Agatha

In 1371 vestigden zich enkele Kruisheren in Sint Agatha. Het klooster dat zij bouwden is het enige Nederlandse klooster dat sinds de middeleeuwen is blijven bestaan. Zeven eeuwen kloosterleven hebben hun sporen nagelaten in de gebouwen, de tuinen, de (kunst)historische voorwerpen en de oude kloosterbibliotheek.

Na een bloeiperiode in de 15e eeuw brak voor het klooster een zware tijd aan tijdens de Reformatie en de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Mede dankzij de steun van de Prinsen van Oranje wisten de Kruisheren met vallen en opstaan te overleven.

Rond 1850 begon een nieuwe bloeitijd: het Rijke Roomse Leven. Het klooster werd deels herbouwd. De oudst bewaard gebleven delen zijn de kloosterkerk, de pandgangen, de kelders en de muren die om het hele kloostercomplex staan.

Erfgoedcentrum
In een deel van het klooster is sinds 2006 het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven gevestigd dat de archieven, boeken en voorwerpen van ruim 100 orden en congregaties bewaart. Het centrum verzorgt wisselende tentoonstellingen over het kloosterleven.

Bezoek het klooster
Binnen de kloostermuren ligt één van de best bewaarde kloostertuinen van Nederland, aangelegd vanaf de 18e eeuw. Wandelaars zijn dagelijks welkom om de tuin te bezoeken, tussen zonsopgang en zonsondergang.

In de zomermaanden zijn de kloosterkerk, de tentoonstelling en het informatie- en horecapunt in het Poortgebouw vier middagen per week geopend voor individuele bezoekers.

In 2020 vindt een verbouwing plaats waardoor er woonruimtes ontstaan voor ‘de kloosterling van de 21e eeuw’. Op dit moment wonen er 5 kruisheren in het klooster. De bedoeling is een deel van het klooster te bestemmen voor appartementen.

Zie voor meer informatie, openingstijden en rondleidingen: www.kloostersintagatha.nl.

Bekijk de folder via de link: Folder-Klooster-Sint-Agatha-en-Tentoonstelling-2019

Of bekijk hier een kort filmpje over de toekomst het klooster.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!