
Saamhorigheid – Chakalaka
Wanneer je met andere mensen werkt, een sport of hobby beoefent, met elkaar in een club of vereniging zit, schept dat een band. Samen iets doen verbindt je aan elkaar en gaandeweg verdiept zich dat tot een betrokken zijn op elkaar die blijft en niet zomaar meer stuk kan. Dan groeit er gemeenschap omdat er gezamenlijke geschiedenis is, een gezamenlijk doel of perspectief, lotsverbondenheid – je laat elkaar niet los. Als er tegenslag is kom je voor elkaar op; als er iemand te lijden heeft sta je klaar en bent solidair. Je laat elkaar niet in de steek.
Het is een christelijke trek om die kring van betrokken-zijn heel ruim te nemen. Als we het over ‘ons gemeenschappelijk huis’ hebben is dat de aarde en alle mensen die daarop wonen zijn in principe onze zussen en broers. We horen bij elkaar. Dat volhouden valt lang niet mee en er zijn voortdurend feiten die deze droom tegenspreken… Maar toch, het is belangrijk ons gebed te blijven beginnen met ONZE Vader.
Chakalaka
Het recept verbindt ons deze maand met Zuid-Afrika. Chakalaka is volksvoedsel, simpele kost. Wat erin gaat is niet duur en goed in grote hoeveelheden te maken. Het zou voortkomen uit de slums van Johannesburg. Chakalaka is een Zulu-woord en zou saamhorigheid betekenen. Dat zou kunnen slaan op het samengaan van de ingrediënten in deze eenpansmaaltijd of op de gemeenschap die je vormt wanneer je met elkaar uit dezelfde pot deelt. Ook hier kunnen we er een bordje van mee eten.
Boodschappen
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 200-250 gram wortelen
- 200-250 gram witte kool
- 1 paprika
- 2-3 pepers (kies zelf sterkte naar smaak)
- 2 flinke tomaten
- witte bonen in tomatensaus (middenmaat blik)
- kerrie, zout, peper
- zonnebloemolie
Aan de slag
Bereid de groenten voor: uien pellen en in ringen snijden, knoflook pellen en fijnhakken, wortelen, paprika en pepers wassen en in stukjes snijden, witte kool in slierten snijden, tomaten wassen en in stukken en vocht opvangen.
Verhit in een flinke pan met dikke bodem de olie en fruit daarin de uien.
Voeg er knoflook, paprika, pepers en (flink, maar ook naar smaak) kerrie bij en bak dit al omscheppend op matig vuur.
Doe de witte kool erbij en blijf omscheppen tot de kool zachter wordt. Voeg de tomaten en de witte bonen toe en laat het pruttelen tot de wortel gaar is.
Combineert goed met rijst of brood.
Eet smakelijk samen!
Gérard Martens