Rust en ritme in het klooster: de oplossing voor een opgebrande generatie?

‘Het is al sinds jaar en dag een van de kernwaarden van kloosters: gastvrijheid voor bevolkingsgroepen die behoefte hebben aan een plek van rust en regelmaat. Kloosterlingen hebben vanaf de zijlijn een nieuwe kwetsbare bevolkingsgroep zien ontstaan en veel kloosters doen hun best om deze te bereiken: jongeren. Is het doorbrengen van een paar dagen in een klooster dé oplossing voor deze generatie, bij wie stress en burn-out gerelateerde klachten eerder regel dan uitzondering zijn geworden?’ Zo schrijft Hannah Grout in haar afstudeerproductie.

In het kader van haar afstuderen aan de School voor Journalistiek verbleef zij enige tijd in het Dominicanenklooster in Huissen om materiaal te verzamelen. Deze afstudeerproductie met de titel ‘Rust en ritme in het klooster: de oplossing voor een opgebrande generatie?’ is te vinden op haar website HannahGroutMedia.

Zij legt een opvallende tendens bloot: Hoewel het aantal religieuzen en kloosters afneemt, wordt het drukker in de gastenverblijven die zich binnen de kloosters bevinden. Ook bij jongeren is er meer behoefte aan de rust en bezinning die de kloosters bieden. Lees en kijk verder in de afstudeerproductie om te zien hoe kloosters daarmee om proberen te gaan.

Foto: Ramon Mangold