Russiche Orthodoxe Vesper in Nieuw Sion

Op zondag 27 januari 2019 wordt voor de eerste keer een Russisch Orthodoxe viering gehouden in de kloosterkerk van Klooster Nieuw Sion.

De teksten en melodieën van deze avonddienst komen uit de Russisch-Orthodoxe mystieke en muzikale traditie en zijn vaak eeuwenoud. De hymne ‘Vreugdevol Licht’ bijvoorbeeld is een tekst uit de vierde eeuw, en wordt nog steeds in iedere vesper gezongen. De vesper is opgebouwd uit vaste gebeden en gezangen in afwisseling met gezangen die afhankelijk zijn van de dag waarop de vesper gevierd wordt. Voor de vesper op 27 januari gaan deze gezangen over de heilige Efraim de Syrier, een 4e eeuwse heilige, die nog steeds van grote betekenis is voor de Orthodoxe kerk vanwege een door hem geschreven gebed dat in de vastentijd voor Pasen vaak gebeden wordt.

Een Orthodoxe viering is totaal andere manier van vieren, alle zintuigen worden aangesproken, door iconen, kaarsen, liturgische gewaden, wierook en prachtige meerstemmige zang.

Koorzang
In de Orthodoxe traditie wordt de stem gezien als het mooiste instrument, er wordt dan ook meerstemmig en zonder begeleiding gezongen. De koorzang wordt verzorgd door het Nijmeegs Byzantijns Koor o.l.v. Svetlana van Wielink, de voorganger is priester Theodoor van der Voort.

De dienst begint om 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur. De toegang is vrij,  bij de uitgang wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de gemaakte  kosten.

Klooster Nieuw Sion bevindt zich in Diepenveen