Roderick bij de Kelten

KRO-NCRV herhaalt deze zomer op donderdagmiddag het programma Roderick zoekt licht, waarin priester presentator Roderick Vonhögen op zoek gaat naar de Keltische wortels van het christelijk geloof.

Nu het kerkelijke leven in onze streken steeds verder afbrokkelt, gaat Roderick op zoek naar inspiratie voor de toekomst. Ooit brachten Keltische missionarissen het christelijke geloof naar grote delen van Europa, waaronder ook Nederland. Ze bezaten niks en moesten het geloof in een heidense omgeving van de grond af zien op te bouwen. Hoe komt het dat ze daarin zo succesvol waren?

In de eerste aflevering bezoekt Roderick o.a. het eiland Iona. In 563 na Chr. arriveerde in dat gebied vanuit Ierland een kleine groep monniken onder leiding van Columba, een vroege Keltische heilige. Op het eiland Iona begon hij een kloostergemeenschap. Vanuit daar gingen missionarissen Europa in.

Roderick reist naar Iona via Schotland, en brengt een bezoek aan Hadrian’s Wall, de muur die ooit door de Romeinse keizer Hadrianus is gebouwd, bedoeld om de Picten (volk in het oosten en noorden van Schotland) tegen te houden. Maar door die muur kon ook het christendom, dat zich vanuit het zuiden van Engeland uitbreidde, niet richting het noorden. Het Keltisch christendom dat vanuit Ierland kwam, bereikte deze Picten echter wel. Op het eiland ervaart Roderick hoe bijzonder deze plaats ook nu nog is.
De aflevering gemist? Kijk hem hier terug via NPO start.

In de tweede aflevering reist Roderick na een bijzondere ontmoeting op Iona door naar de grot op het schiereiland Kintyre, waar Columba een tijd zou hebben gewoond. Dan vertrekt hij naar Bamburgh aan de oostkust en gaat op weg naar het eiland Lindisfarne. Deze aflevering wordt op 6 augustus uitgezonden, maar is ook te kijken via NPO start.

De derde en laatste aflevering wordt op 13 augustus uitgezonden. In deze aflevering verkent Roderick the Holy Island of Lindisfarne, vanwaaruit de heilige Aiden en Cuthbert hun missiewerk deden. Wie niet kan wachten kan hier alvast kijken.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!