Richard Steenvoorde – Dominicaan

Bidden helpt tegen malen

Ik heb geen weekend meer, het vrijdagmiddaggevoel is ook weg, zaterdag gaat het gebed gewoon weer door. Het ritme is er elke dag. Je bent nooit klaar, eigenlijk ‘woon ik boven de winkel’ en dan is het in het weekend misschien nog wel drukker omdat we dan meer bezoekers hebben. Toch win ik er vooral bij, want het ritme is mij meer dienstbaar dan dat ik het ritme dien. Ik heb in dat rare ritme vrijheid ontdekt, omdat ik weet waar ik aan toe ben. Zelfs als ik niet kan bidden, dan weet ik: nu is het tijd om te bidden. Dan weet ik ook dat anderen bidden, dat houdt me op de been. Vaak zijn er afspraken, studieverplichtingen en nog andere zaken die me bezighouden en dan denk ik: zal ik maar even gaan liggen om bij te komen? Nee, dan ga ik toch bidden – en dan kom ik er verkwikt vandaan. Dan is er het gevoel even buiten de tijd te komen, dat doet bidden. Als je maar blijft malen tijdens het bidden, dan is dat een signaal dat er te veel op je bordje ligt. Dan weet ik dat ik keuzes moet maken.

Bidden helpt dus normaal gesproken tegen malen. Zoals hardlopen ook helpt. Monastiek leven is gevaarlijk: bibliotheek aan huis, kapel binnen, eten bij de hand – je kunt de hele dag binnenblijven. In de zomer sta ik twee keer per week heel vroeg op, om vijf uur, half zes, om te gaan hardlopen. Ik voel me beter als ik heb hardgelopen. Zo komt er rust over me.

Richard Steenvoorde
Dominicaan te Rotterdam

 

Uit: Kloostermensen
Interviews met de generatie van nu | Jong en oud, actief en contemplatief, abten en abdissen, novicen en postulanten | over hun idealen en hun dagelijks leven

Leo Fijen en Thomas Quartier

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!