Reserve – Winterkoek

Als het gaat om het beperken van contact met wie ons lief zijn lijken we  door onze reserves heen. We snappen waarom, maar we verlangen naar een knuffel en ander fysiek contact. Het ‘gekoesterde’ geluksgevoel van de kring die compleet is, raakt op.

Reserves zijn bedoeld voor de tijd dat het moeilijk is. Het is voedsel voor de winter als er weinig groeit, de spaarpot voor als het tegenzit (werkloos of pech), noodvoorraden om mee te helpen in rampsituaties. We hebben apart hebben gezet in de tijd dat er volop is om het aan te kunnen spreken wanneer het op overleven aankomt. Nood, behoefte, heeft vele aspecten: het kan om ons biologische leven gaan, het emotionele of relationele. En evenzeer het geestelijk en gelovig leven. De kerk kent de Heilige reserve: het in het tabernakel bewaarde geconsacreerde brood – wanneer in ons broze bestaan, als teksten, muziek, kunst en gebeden niet meer voldoen, we het tastbare van het sacrament van de eucharistie niet kunnen missen.

Winterkoek

Veel van de ingrediënten van deze koek kunnen goed bewaard worden. Ze zijn uit de wintervoorraad (een noodzaak die we nog nauwelijks kennen). Dit kruidige baksel is zeer geschikt om je energiereserve weer op peil te brengen.

Boodschappen

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel,
  • 80 gram bruine suiker
  • 100 gram boter.
  • 1 ei
  • 3 eetlepels magere yoghurt
  • 2 eetlepels stroop
  • 4-5 theelepels koekkruiden (mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom, anijs en peper)
  • 40 gram rozijnen (geweekt)
  • 40 gram dadels
  • 40 gram hazelnoot en/of amandelen
  • 2-3 eetlepels bruine suiker

Aan de slag

Zet een paar uur tevoren de rozijnen in een schaaltje met water. Laat, als je begint, de rozijnen uitlekken, ontpit de dadels en snijd ze klein en hak de noten.
Doe boter, suiker, ei, yoghurt, stroop en kruiden in een kom en meng deze goed door elkaar. Zeef het bakmeel en meng dit in de kom erbij. Voeg rozijnen, dadels en noten erbij en roer ze erdoor.
Vet een brownie- of cakevorm in (of gebruik bakpapier), stort het mengsel erin en verdeel het met een spatel. Bestrooi het oppervlak met bruine suiker. Bak de koek in een op 150⁰C voorverwarmde oven 45-60 minuten (een prikker moet er schoon uitkomen).

Eet smakelijk!

Gérard Martens

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!