Religieuzen planten Laudato Si’-boom bij het Wereldhuis in Boxtel

De paters en zusters van drie congregaties die wonen in het Wereldhuis in Boxtel hebben een Laudato Si’-boom geplant. Dit gebeurde op donderdag 25 januari 2024, de Joodse boomplantdag Toe Bisjwat.

De Medische Missiezusters (MMZ), de paters Assumptionisten en de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika wonen met lekenbewoners in het WoonZorgCentrum Wereldhuis en in de aangrenzende seniorenflat Molenhof. Het idee voor het planten van een boom ontstond na het lezen van de klimaatbrieven van paus Francisus Laudato Si’ en de opvolger Laudate Deum. Voor alle drie de congregaties geldt dat aandacht voor de Schepping en een sobere en duurzame leefstijl heel belangrijk zijn. Zij sluiten graag aan bij de woorden van paus Franciscus. “Alles is met alles verbonden, een gevoel van diepe eenheid met de rest van de natuur kan niet echt zijn als ons hart geen tederheid, medelijden en bezorgdheid voelt voor onze medemens. Wij zijn een deel van de natuur, we leven erin en zijn er voortdurend mee in interactie. We moeten een oude les hernemen, te vinden in verschillende religieuze tradities en in de Bijbel: de overtuiging ‘less is more’. Vrij en bewust beleefde soberheid, is bevrijdend”.

Gekozen is voor een gingko biloba. Deze staat symbool voor onveranderlijkheid, voor hoop, liefde, tijdloosheid en een lang leven. “De bladeren van de gingko vangen veel CO2 op en na de bom op Hiroshima, stond deze boom nog fier overeind. Het is dus een echte overlever,” lichtte zuster Elly Verrijt mmz toe. Iedereen kreeg vervolgens een witte kiezelsteen om deze met een persoonlijke zegenwens bij de boom te leggen. Alle afdelingen van het Wereldhuis kregen van de congregaties een zak bloembollen om in de tuin bij de boom te planten.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!