Poolse paters vormen brandweerkorps

In Polen blust een bijzondere brandweerbrigade het vuur: onder de stoere pakken en zware helmen schuilt namelijk een monnikenorde.

Broeder Jacek Szczepanik is een van de nieuwste aanwinsten van het brandweerkorps. Hij vertelt over zijn dagelijks leven als vrijwilliger bij de brandweer in een videoverslag van EWTN News in Depth.

 

De Niepokalanow brigade telt vijf pater-brandweermannen die elke dag opgeroepen kunnen worden. Een andere broeder is constant ter plaatse bereikbaar. Het brandweerkorps van de paters uit Niepokalanow kent zijn ontstaan al in 1931. De huizen bestonden toen voornamelijk uit houten constructies, een gemakkelijke prooi voor het vuur tijdens de droge en hete zomers in de regio. Op dat punt voelden de broeders zich geroepen om paraat te staan voor de bevolking. Het was pater Maximiliaan Kolbe, heilig verklaard in 1982, die de vrijwilligersbrigade oprichtte.

Broeder Jacek herinnert zich één brand in het bijzonder: ‘Een van onze broeders werd opgeroepen voor een brand in een stal, een gevaarlijke situatie die kritiek werd toen de man kokend hete teer over zich kreeg. Niemand zou zoiets overleven. De broeder bleek slechts lichtgewond, enkel op de plaatsen die niet beschermd waren tegen de teer door zijn habijt. Een verhaal met een miraculeuze afloop dus.’ Je kan het habijt en de helm uit die historie nog altijd bekijken in het plaatselijke brandweermuseum.

Voor Jacek is zijn brandweercarrière een jongensdroom die uitkomt: ‘Als kind was mijn favoriete boek Hoe Wojtek brandweerman werd. Als pater vervul je uiteenlopende taken en diensten en vrijwilliger zijn bij de brandweer is daar een vrij spectaculaire invulling van. Het klopt dat we veel risico nemen, maar ons geloof in God helpt ons het vuur te bestrijden. Voor mij is het de enige weg om tegelijk monnik, priester én broeder te kunnen zijn. Brandweerman zijn is voor ons gewoon deel van het religieuze leven.’

Bron: www.catholicworldreport.com, via kerknet

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!