
Podcasts Thomas Quartier over Bob Dylan en spiritualiteit
Op de site van het Titus Brandsma Instituut, waar benedictijn Thomas Quartier medewerker is, staan twee door hem gemaakte podcasts. Sinds zijn jeugd is Dylan een belangrijke bron voor zijn werk en spiritualiteit. Als straatmuzikant zong hij diens liederen tijdens zijn studie. In zijn boeken schrijft hij over zijn muzikaal spirituele ervaringen en inzichten, niet op de laatste plaats met Dylan. Hij benadert zijn werk en persoon vanuit zijn persoonlijke waarneming – in woord en klank.
Wat hebben Bob Dylan en een monnik met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht weinig. Wanneer je echter menige tekst en performance van Dylan vanuit monastiek perspectief bekijkt, gaan nieuwe dimensies open.
Dylans Kloostertoren
In deze podcast verbindt Thomas Quartier Bob Dylans Song ‘All along the watchtower’ met een kloostertoren. Aan de hand van filosofische en Bijbelse zinspelingen worden joker en dief vergezeld door een derde persoon: de monnik – een archetype voor iedereen. Een betere wereld heeft mensen nodig, die waken – geen waakhonden. Zij oordelen niet, zij zijn er gewoon en weten stiekem dat er zoiets als verlossing bestaat.
Dylans Lucht en Leegte
In deze tweede podcast speelt Thomas Quartier met de enigmatische vergankelijkheid, die Bob Dylan niet alleen poëtisch zingend maar ook door zijn optredens in het mobiele klooster van zijn tour-leven belichaamt. Als monnik herkent broeder Thomas zich daarin. Alles is “blowing in the wind”, want “things have changed”. Mijmerend en zingend wordt Dylan zelf “lucht en leegte” – wat dat voor iedereen ook moge betekenen.
Afbeelding: Titus Brandsma Instituut