Podcast Hildegard van Bingen

Middeleeuwse visioenen, gesprekken met kloosternonnen, prachtige muziek en geheimzinnige ziekteverschijnselen: in de extra special van de NPO Radio 4-podcast ‘Klassieke Mysteries’ duiken Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde in het fascinerende levensverhaal van Hildegard von Bingen.

Hildegard leefde in de 12e eeuw en was een ware homo universalis: naast abdis en priesteres was ze ook geneeskundige, mystica, filosofe, én componiste. Ze woonde het grootste deel van haar leven in het plaatsje Bingen, langs de Rijn in Duitsland, en stichtte daar twee eigen kloosters. Gedurende haar leven zag de vrouw continu visioenen, met daarin vlammen, beelden van het einde van de wereld, beestachtige figuren en zelfs haar eigen dood. Waar kwamen die visioenen vandaan, wat betekenden ze? En hoe kwam het dat ze zichzelf in haar laatste levensjaar – toen ze 80 jaar oud was – nog even stevig in de problemen bracht?

Abdij St. Hildegard
Om Hildegards mysterieuze leven te onrafelen, nemen Ab en Rebecca de trein naar Bingen en Rüdesheim, waar ze langsgaan bij belangrijke plekken uit haar leven. Zo bezoeken ze de Abdij St. Hildegard – waar de nonnen Hildegards gedachtegoed voortzetten, praten ze met museumdirecteur Dr. Matthias Schmandt over de twee gezichten van Hildegard en lopen ze de Hildegard-Weg, langs de Hildegarten en de oude stadsmuur. De tocht eindigt bij de laatste rustplaats van Hildegard: de parochiekerk ‘St. Hildegard und St. Johannes der Täufer’, waar haar hart en tong liggen.

Priesters, zangeressen en een neuroloog
Ook in Nederland zoekt Rebecca de nodige experts op: met priester Antoine Bodar bespreekt ze de betekenis van Hildegards visioenen, bij de repetities van ensemble Wishful Singing vertelt zangeres Marjolein Stots over Hildegards muziek en aan de telefoon legt neuroloog Peter Koehler een mogelijke verklaring voor de visioenen voor. Komen Ab en Rebecca er uiteindelijk achter wie de échte Hildegard was?

De Hildegard-aflevering van ‘Klassieke Mysteries’ is te beluisteren via NPO Radio 4, Apple PodcastSpotify of de RSS-feed

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!