Parcum lanceert podcast-route voor Abdij van Park

Abdij van Park is een uniek monument en het complex geldt als een prototype voor de opbouw van een abdij. Ook de grootschalige herbestemming, waarvan de laatste fase net werd gestart, is een voorbeeld in binnen- en buitenland. Als plek nodigt ze uit om stil te vallen en na te denken over de toekomst. Zo is te lezen op Kerknet.be. Voor wie de abdij niet zelf kan bezoeken is er een driedelige podcast-serie.

In de driedelige podcast prikkelen PARCUM en Dirk De Wachter de belangstelling van bezoekers voor deze prachtige locatie. Psychiater Dirk De Wachter legt daarin enkele prangende vragen voor aan drie prominente gasten. Hij gaat met hen in dialoog over ecologie, architectuur en zingeving. Tegelijk worden bezoekers hierbij ook uitgenodigd om anders naar de abdij te kijken. Zij nemen ook even plaats op enkele luistermeubels van Hartwerp en Surtout, die speciaal voor deze route werden ontwikkeld.

De abdij is een wonderlijke plek in de natuur en een prachtige historische plaats. Wij willen nagaan wat deze plekken, zulke abdijen, in deze tijd van snelheid en drukdoenerij betekenen, zegt Dirk De Wachter. De driedelige podcast neemt bezoekers op drie inspirerende locaties van de abdijsite mee opsleeptouw. Met de Abdij van Park als vertrekpunt gaan klimaatambassedeur Nic Balthazar, politiek filosoof Bleri Lleshi en architecte Caroline Voet op zoek naar antwoorden op hedendaagse vraagstukken over zingeving, ecologie en architectuur. Zij laten zich inspireren door de abdijvijver, het neerhof en de kerktoren.

Abdijen zijn plekken die architecturaal bedacht zijn op een manier van samenzijn en samenleven die wij nu vaak kwijt zijn en waar heel wat mensen vandaag naar op zoek zijn, zegt Caroline Voet

Nic Balthazar stelt vast dat wij vandaag vandaag een soort van evenwicht hebben verloren: Norbertijnen waren veel meer bezig met evenwicht. Hoeveel kan je van een land vragen? Hoeveel kunnen we van mekaar vragen? Hoeveel kunnen we aan mekaar geven? Als je naar deze vijvers kijkt, wat valt je dan op? Dat evenwicht! 

Bleri Lleshi is ervan overtuigd dat het belangrijk is om de authenticiteit van de plek te bewaren. Maar tegelijk moeten wij op zoek naar een nieuwe identiteit.

Beluister de podcasts:

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 35!