Over het hoofd gezien – Bietjes met appel

Waar hebben we U dan gezien? In het verhaal dat Jezus gebruikt om duidelijk te maken waar we op beoordeeld zullen worden wanneer ons verantwoording van ons leven wordt gevraagd, voert Hij een Heer op. Voor die Heer moet iedereen verschijnen. Tegen de mensen die aan de ene kant zijn opgesteld zegt Hij: ‘Ik had honger en jij hebt mij te eten gegeven; ik was naakt en je hebt me gekleed’ en zo nog meer voorbeelden van omzien naar anderen in behoeftige omstandigheden. De mensen aan de andere kant horen hetzelfde rijtje. Met één cruciaal verschil: steeds zegt de Heer: ‘Jullie hebben niet….. Allemaal vragen ze intens verbaasd: ‘Maar waar hebben we U dan gezien??’ Het antwoord raakt diep in het hart: Waar je zorg gaf aan een mens in nood: daar was Ik.

Onze geloofstraditie verkondigt dat onze God mens geworden is. Hier kan je zien hoe ver dat gaat. God komt zo nabij dat we ongewild over de Aanwezige heenkijken.

Bietjes met appel

Rode bieten zien er niet aantrekkelijk uit. Ze hebben de kleur van de grond waar ze in groeien. Ze vallen nauwelijks op en worden vaak niet erg gewaardeerd. Maar, o, wat zijn ze lekker en wat hebben ze een prachtige intense rode kleur.

Boodschappen

  • 3 of 4 ongekookte bieten
  • 1 flinke appel
  • Balsamico-azijn
  • wat zout
  • scheutje siroop (vlierbloesem)

Aan de slag

Snijd de wortelpunt en de stelenkroon van de bieten en schil ze met de dunschiller. Snijd ze daarna in partjes (zoals van een sinaasappel) of eerst in vieren en dan in plakjes. Doe ze in een pan en voeg er water bij tot ze net onder staan. Doe er een scheut balsamico-azijn bij en wat zout. Zet de bieten op en draai zodra ze koken het vuur laag. Laat ze rustig inkoken tot het vocht bijna helemaal verdwenen is. Haal de pan van het vuur en laat ze afkoelen.

Schil de appel en snijd die in kleine stukjes.

Warm dan de bieten met een klein scheutje siroop erbij op en schep de stukjes appel erdoor.

Eet smakelijk!

Gérard Martens

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!