Opening Brabants kloosterpad

De meeste Brabantse kloosters waarin broeders en zusters aanwezig zijn, liggen in het oosten van de provincie. Speciaal voor het Kloosterjaar is een 330 kilometer lang wandelpad samengesteld, dat in totaal veertig kloosters passeert. Ons Kloosterpad kan worden gelopen in vijftien etappes, van klooster naar klooster. Rondom deze vijftien vertrek- en aankomstkloosters zijn ook korte wandelingen uitgestippeld. Het pad wordt op 30 april 2021 geopend en is vanaf 1 mei is te bewandelen.

Door het Kloosterpad te lopen, leren wandelaars de verhalen van het Brabantse kloosterleven kennen. Bezoekers kunnen zelf tijdens de wandeling meer leren uit een uniek bindboek, aan de hand van de informatiepanelen en de kaart of aan de hand van de website. Elk klooster heeft wat anders te bieden. Sommige kloosters werken aan bijzondere tentoonstellingen, in andere kun je straks overnachten of lunchen volgens de regels van de kloosterlingen.

Bindboek
Om wandelaars van Ons Kloosterpad op weg te helpen is er een Bindboek. Deze gids verbind je met verhalen, beelden, overwegingen en herinneringen aan de bijzondere plekken langs Ons Kloosterpad. In het boek worden de etappes beschreven. Maar het bindboek wil ook een inspiratieboek zijn, met opvallende weetjes, aansprekende kunstfoto’s en bijzondere interviews met mensen die wonen en werken in de kloosters. De indicatieprijs voor het Bindboek is € 27,50. Het boek is vanaf 30 april 2021 te koop bij diverse kloosterlocaties.

Kaarten
De etappekaarten worden geleverd samen met het Bindboek. Een deel van de opbrengst van de verkoop van de wandelgids komt ten goede van de instandhouding van de kloosters. De beschrijving van de etappes en hun kaarten zijn vanaf 1 mei ook terug te vinden op visitbrabant.com/kloosterpad (deze link werkt pas vanaf 1 mei).
De kaarten van de rondwandelingen zijn vanaf 1 mei ook per stuk te koop via de webshop van visitbrabant.

Kloosters
Via Ons Kloosterpad heb je de mogelijkheid om kennis te maken met de diversiteit van het kloosterleven. Want hoewel kloosters overeenkomsten hebben, zijn er ook grote verschillen. Sommige kloosters richten zich sterk op de contemplatie en zijn meer gericht op stilte en beslotenheid. Andere kloosters zijn juist zeer actief en hebben zich altijd gericht op het werk buiten de kloostermuren.
Sommige kloosters ontvangen graag mensen en hebben veel contact met de buitenwereld. In andere kloosters is de beslotenheid juist de kwaliteit. Wat er te zien en te beleven is verschilt per klooster. Meer informatie over de afzonderlijke kloosters vind je op de locatiekaart van de website. Door op de locaties te klikken krijgt u informatie over de mogelijkheden, en wat achtergrondinformatie.

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!