
Open Monumentendag – Kloosters
11 en 12 september is het Open Monumentendag in Nederland. Tijdens de Open Monumentendag 2021 staat inclusie centraal. De titel van het thema is ‘Mijn monument is jouw monument’. Met dit thema sluit Nederland aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Inclusive Heritage’.
In eerdere jaren had het thema vooral betrekking op het type monumenten dat opengesteld werd of de gemene deler die op een beperkt aantal monumenten van toepassing was. Dit jaar gaat het bovenal om de aanpak: ‘Hoe bereiken we een een zo groot mogelijk publiek met Open Monumentendag en hoe zorgen we dat iedereen zich welkom voelt?’ Breng bijvoorbeeld een bezoek aan:
Abdij Koningsoord in Berkel-Enschot – zo 12 sep. 11:00 – 17:00
Deze voormalige trappistinnenabdij werd in neogotische stijl gebouwd tussen 1933 en 1937. De leiding bij de bouw was in handen van Dom Simon Dubuisson, abt van het trappistenklooster aan de Eindhovenseweg. In mei 2009 vertrokken de zusters naar een nieuw klooster bij Arnhem.
Wat is er te doen?
Informatiecentrum O.M.D. (Ingang bibliotheek). * Uitleg over Kerkhofkapel: 11.00 tot 11.30 uur. Bezoek aan Kerkhofkapel/kerkhof: 12.00 tot 17.00 uur (bereikbaar vanaf Parkeerterrein Winkelcentrum). * Buitenrondleidingen om de abdijgebouwen: 12.00 tot 13.00 uur en 15.00 tot 16.00 uur (vertrek vanaf Abdijpoort, Raadhuisstraat 26). * Fototentoonstelling : geschiedenis van Kerkhof en Kapel (in souterrain): 11.00 tot 17.00 uur (met uitleg). * Lezing met foto’s: over Kerkhof en Kerkhofkapel: 14.00 tot 15.00 uur (in Kapittelzaal). * Op het grasveld in de Trappistinnentuin staat een moderne ‘biechtstoel’: symbool voor ontmoeting en gesprek. Dit meubel is gemaakt door studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. De podcast begeleidt de bezoekers van het nieuwe winkelcentrum naar de stoel en krukjes in de tuin.
Abdij Rolduc in Kerkrade – zo 12 sep. 10:00 – 13:00
Abdij Rolduc is het oudste klooster van Nederland, en behoort tot de UNESCO-lijst van de 100 belangrijkste monumenten in ons land. De abdij dankt zijn naam aan de Franse vertaling van ‘s-Hertogenrade, Rode-le-Duc, wat verkort werd tot Rolduc. De abdij heeft een unieke ligging in het glooiende Zuid-Limburgse landschap en kent een rijke geschiedenis.
Wat is er te doen?
Abdij Rolduc stelt haar deuren op: ontdek het imposante verleden van abdij Rolduc tijdens de open dag.
Volg een rondleiding door dit monumentale complex. Om 10 uur en om 11 uur wordt er een gratis rondleiding georganiseerd waarvoor aanmelden verplicht is via info@bcrolduc.nl
Abdij van Berne in Heeswijk – zo 12 sep. 12:00 – 17:00
De Abdij van Berne is een klooster van de Norbertijner orde aan de rand van Heeswijk. Het geheel bestaat uit het 16e-eeuwse slotje of speelhuis met een aantal 19e- en 20e-eeuwse uitbreidingen.
Op het complex is ook een boekhandel en bierlokaal.
Wat is er te doen?
Het Brabants kloosterleven staat in het middelpunt van de belangstelling. De Abdij van Berne viert dat het in 2021 precies 900 jaar geleden is dat de orde van de Norbertijnen werd gesticht door Norbertus van Gennep. Op Open Monumentendag organiseert de Abdij van Berne een feestelijke kloostermarkt.
Laatste bericht: de kloostermarkt is i.v.m. De coronamaatregelen helaas verschoven naar volgend jaar juni. Er is wel een beperkte openstelling.
– Lezingen in de abdij over het abdijleven, de geschiedenis, de bibliotheek, over pelgrimeren en spiritualiteit;
– Optredens in de abdijkerk;
– Groot terras met live-muziek;
– Markt met huisgemaakte producten of diensten;
– Regionale ambachten;
– ‘Stille’ kloosterlunch;
– Openbare verkoop van overtollige abdijmeubelen;
– Genieten van het Berne Abdijbier.
Clarissenklooster Sint Josephsberg in Megen – za en zo 10:00 – 17:00
In Megen staan twee kloosters die in gebruik zijn, het patersklooster van de Franciscanen en het nonnenklooster van de zusters Clarissen. In 1717 vonden de Clarissen onderdak in Megen nadat zij uit Boxtel werden verdreven. Zij begonnen in 1721 met de bouw van het huidige klooster.
Wat is er te doen?
Het rooms-katholieke Clarissenklooster is niet vrij toegankelijk, omdat het in gebruik is door de zusters Clarissen. U kunt wel aansluiten bij de gebedsdiensten.
Het Cenakel in Soesterberg – zo 12 sep. 12:00 – 17:00
Het Cenakel is in de dertiger jaren van de vorige eeuw gebouwd en in 1939 in gebruik genomen door de slotzusters van de “Congregatie van de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding” uit Steyl. De roze zusters, zo genoemd vanwege hun bijzonder gekleurde habijt, leefden in stilte, afzondering en gebed. Na het vertrek van de zusters in 1999 is het Cenakel onderdeel geworden van Kontakt der Kontinenten.
Wat is er te doen?
De Ceciliakapel, een ruimte waar de zusters tientallen jaren voortdurend hebben gebeden, is nu in gebruik als congres- en evenementenzaal. Voor de Open Monumentendag 2021 wordt de kapel opengesteld voor publiek en optredens van een koor op zondag 12 september. In de kapel zijn de prachtige muurschilderingen van Joan Collette te bewonderen.
Klooster Nieuw Sion in Diepenveen- za en zo 11 en 12 sep. 10:00 – 17:00
Klooster Nieuw Sion is een plaats waar iedereen thuis kan komen. De oude gebouwen, de mensen, de natuur, de omgeving: kom en ervaar deze bijzondere plek! Oorspronkelijk was dit een cisterciënzer klooster (1890). In 1935 werd het klooster een abdij, een klooster met een abt aan het hoofd. Toen de laatste monniken in 2015 Abdij Sion verlieten om naar Schiermonnikoog te gaan, hebben zij de sleutel overgedragen aan Stichting Nieuw Sion.
Wat is er te doen?
Tussen 11.00 en 16.00 uur bent u welkom in de gastentuin, het kerkhof en de kerk. Kloostergidsen lopen rond om u meer te vertellen en vragen te beantwoorden.
Klooster OLV ter Eem in Amersfoort – za 11 sep. 11:00 – 16:00
Buiten de stad werd tussen 1931-1933 het complex Onze Lieve Vrouwe ter Eem gebouwd, een van de grootste kloostercomplexen van Nederland. Dit zeldzame voorbeeld van Delftse School-architectuur in Amersfoort werd ontworpen door architect B.J. Kolderwey (1895-1958) voor de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort.
Wat is er te doen?
Op zaterdag is het klooster open voor zelfstandig bezoek, worden er rondleidingen verzorgd en is de documentaire te zien in de kapel “De laatste zusters O.L.V. ter Eem” (Rob Smulders – 2009).
Klooster van de zusters van Liefde in Tilburg – zo 12 sep. 11:00 – 17:00
De congregatie van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid werd in 1832 gesticht door mgr. Joannes Zwijsen. In 1834 werd door dertien zusters een tehuis betrokken op de hoek van de Kloosterstraat en de Oude Dijk, dat door Zwijsen werd aangeduid als ‘het huis met de dertien celletjes’. In de loop van de tijd ontstond er een omvangrijk kloostercomplex.
Wat is er te doen?
Aan de Kloosterstraat hangen banners over de onderwijshistorie van de zusters. * Bij de hoofdingang Oude Dijk 1 hangt een QR-code waarmee deelnemers op de website komen en kloosteronderdelen via hun smartphone kunnen bekijken. Ook hangt er een QR-code naar een 20 min. durende podcast waarin zr. Antonette (90 jaar, 70 jaar Zuster van Liefde) over haar roeping vertelt.
Meer bekijken? Ga naar de website van Open Monumentendag voor alle deelnemende monumenten.
Foto’s afkomstig van de website Open Monumentendag