Open Monumentendag en lezing in Klooster Sint Agatha

Op 9 september neemt het Erfgoedcentrum in Sint Agatha deel aan de Open Monumentendagen. Bij deze gelegenheid geeft Frans Wijsen van de Radboud Universiteit om 14.30 uur een lezing bij de tentoonstelling,

Het Erfgoedcentrum, de kloosterkerk en het bezoekerscentrum zijn die dag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. De tentoonstelling De Witte Karavaan, 150 jaar Witte Paters en Witte Zusters in Afrika kan dan  worden bezocht.

Locatie: Klooster Sint Agatha, Kloosterlaan 24, 5435 XD  Sint Agatha

Lezing van Prof. Dr. Frans Wijsen: Omgekeerde missie: de missie van buitenlandse religieuzen in Nederland.

Kardinaal Charles Lavigerie is de stichter van de Sociëteit van Missionarissen van Afrika en van de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika. Zijn doel was om de Kerk in Afrika vestigen. Hij wilde geen Afrikaanse leden aantrekken, en zeker geen Afrikaanse leden naar Europa sturen. Dit gebeurt nu wel. Begin 2018 waren er in de Europese provincie 557 Missionarissen van Afrika, waaronder 14 Afrikanen en een Mexicaan. Van deze 15 niet Europeanen werkten er 9 in parochies, in missie animatie of speciaal werk zoals contact met de Islam en migranten. De 6 anderen waren hier voornamelijk voor studie maar ze deden wel wat pastoraal werk of hielpen bij de missieanimatie. De Missionarissen van Afrika hebben geen buitenlandse leden in Nederland. Andere religieuze instituten hebben dit wel. In 2016 waren er 441 buitenlandse religieuzen in Nederland werkzaam op een totaal van 4717 religieuzen (9,3%), en dit percentage groeit gestaag. Wat doen die buitenlandse missionarissen in Nederland? Waar werken ze? Hoe verstaan zij zelf hun ‘missie’? Wat zijn hun ervaringen? En hoe worden ze ontvangen in de Nederlandse kerk? 

De lezing begint om 14.30 uur. Aanmelding graag op info@erfgoedkloosterleven.nl of telefonisch op 0485-311007.

De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld